09 20 okt. '24
Bf9b1488 4c4b 42a1 b4d5 b0819d4991be

Mike Nichols

Heartburn

Editie 1986
109' - 1986 - Drama, Komedie - Taal: Engels
Regisseur: Mike Nichols Componist: Carly Simon Met: Meryl Streep, Jack Nicholson, Jeff Daniels, Maureen Stapleton, Richard Masur, Milos Forman

Meryl Streep en Jack Nicholson als echtgenoten, gefotografeerd door de beroemde Nestor Almendros en geregisseerd door Virginia Woolf-regisseur Mike Nichols, die na zijn film met Richard Burton en Liz Taylor wel wist wat een huwelijksdrama is. Heartburn is echter helemaal geen Virginia Woolf. Integendeel, het is een zachtaardig drama, met heel wat humoristische voetnoten. Rachel Samstat is een New Yorkse boordschrijfster en Mark Forman een columnist uit Washington, die elkaar ontmoeten op een huwelijksreceptie. Zij worden verliefd op elkaar en zij stappen ook in de boot. Een conventioneel huwelijk: zij kopen een huis, krijgen een kind en brengen de luie namiddagen door met vrienden. Er komt zelfs een tweede kind, maar Rachel komt erachter dat Mark verliefd is op een andere vrouw. Vanaf dat moment heeft Rachel hartzeer en wordt ze verteerd door jaloezie. Maar zij heeft zelf ook nog een pas verrassingen achter de mouw. Een huwelijksdrama dus, maar dan op bitterzoete wijze. Streep, beroemd om haar getormenteerde vrouwen, laat zich deze keer van een andere kant zien: haar Rachel heeft alle neurotische trekjes van een grootstadsbewoonster maar nergens gaat de komische toon van de film teloor. In tegenstelling tot andere huwelijksfilms wordt in Heartburn niet geboord naar het waarom van het mislukken van een relatie: de film vertelt gewoon het hoe ervan. Met acteurs als Streep en Nicholson is zoiets ook goed mogelijk: zij maken hun personage sterk genoeg opdat de kijker zelf naar het waarom kan gissen. En als je de naam van Greenhut ziet staan kan je de teneur verder wel raden: Greenhut produceerde films van Woody Allen... (vrij naar persmap)

Mike Nichols werd geboren in Berlijn. Debuteerde in Broadway in 1957 met Simons Barefoot in the Park. Begon in 1966 met film: Who's Afraid of Virginia Woolf? Volgden o.m. The Graduate (1967), Catch-22 (1969), Carnal Knowledge (1971) en Silkwood (1983).

Image gallery

2553c356 4923 45c0 9a39 302c8b8a5372
Bf9b1488 4c4b 42a1 b4d5 b0819d4991be

Generiek

Regisseur

Mike Nichols

Componist

Carly Simon

Met

Meryl Streep, Jack Nicholson, Jeff Daniels, Maureen Stapleton, Richard Masur, Milos Forman

Scenario

Nora Ephron

Cinematograaf

Néstor Almendros

Monteur

Sam O'Steen

Meer informatie

Taal

Engels

Productielanden

Verenigde Staten van Amerika

Scenario gebaseerd op

Heartburn, een boek van Nora Ephron

Jaar

1986

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?