09 20 okt. '24
A80d7594 068f 46f0 81e4 857399c8294a

Tomás Gutiérrez Alea

Hasta cierto punto

Editie 1984
68' - 1983 - Drama - Taal: Spaans
Regisseur: Tomás Gutiérrez Alea Componist: Leo Brouwer Met: Óscar Álvarez, Mirta Ibarra, Omar Valdés
TOMAS GUTIERREZ ALEA
Deze in 1928 geboren kineast, die in zijn land een zeer voorname positie heeft en er ondermeer medestichter is van het ICAIC, de Cubaanse Nationale Filminstelling bij wijze van spreken, geniet in alle cinefiele kringen een goede faam door drie van zijn vorige films, DE DOOD VAN EEN BUREAUKRAAT, HERINNERINGEN UIT DE ONDERONTWIKKELING en de op eerdere filmgebeuren gedraaide LA ULTIMA CENA.

Hasta Cierto Punto
Dit is een love-story. Oscar is bezig met de voorbereidingen van het scenario voor een nieuwe film. Het onderwerp is "machismo", dit onvertaalbare Spaanse woord dat nu feitelijk iedereen begrijpt, namelijk "de mannelijke superioriteit". Arturo, regisseur van de film, wil zijn toekomstige toeschouwers waarschuwen voor de gevaren hiervan. Ten einde goed ingewerkt te geraken in hun onderwerp, gaan beide mannen naar de havenbuurt, bij de dokwerkers. Tussen hen vindt je de beste voorbeelden van "machismo". Bij die dokwerkers botst Oscar op Lina. Zij is ... dokwerkster en Oscar wordt onmiddellijk verliefd op haar. Hierdoor ontstaat er onverwachts een driehoeksverhouding die het hele projekt aan het wankelen brengt. De vrouw van Oscar moest namelijk de rol spelen die ... Lina uitbeeldt. Hieruit volgt dan onenigheid met de regisseur, die niet alleen bezorgd is met de boodschap van zijn film, maar ook vindt dat al deze komplikaties met het "machismo" bovenop in tegenstrijd zijn met de nobele bedoelingen van de revolutie ... Net als zijn vorige films, is deze HASTA CIERTO PUNTO - "Tot op een zeker punt", vertaald - een eigentijdse komedie waar er luchthartig de draak gestoken wordt met de zwakheden van de mens, die spijts de beste intentieverklaringen, maar een mens blijft. Andere moraliteit: wanneer je het "machismo" bij een ander wil onderzoeken, begin dan bij jezelf !

Image gallery

A80d7594 068f 46f0 81e4 857399c8294a
41a3d372 5cff 4b44 8583 b84f12280f6a

Generiek

Regisseur

Tomás Gutiérrez Alea

Componist

Leo Brouwer

Met

Óscar Álvarez, Mirta Ibarra, Omar Valdés

Scenario

Tomás Gutiérrez Alea

Cinematograaf

Mario Garcia Joya

Monteur

Miriam Talavera

Producent

Humberto Hernández

Meer informatie

Taal

Spaans

Productielanden

Cuba

Jaar

1983

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?