6ab3eabe f4a0 4753 a6f5 a9f8dbf6ff4d

Giuliano Montaldo

Gli Occhiali d'oro (The Golden-rimmed glasses)

Regisseur Giuliano Montaldo Componist Ennio Morricone Met Philippe Noiret, Rupert Everett, Valeria Golino, Nicola Farron, Anna Lezzi
Editie 1987
100' - 1987 - Drama - Taal: Italiaans
1938. Italië. Mussolini heeft net de ras­senwetten ingesteld. Een man stapt over de blinkende straat­stenen. Hij draagt een grijze overjas, sober maar elegant, rond zijn hals een sjerp en op zijn hoofd een hoed . Op de gouden montuur van zijn bril weerkaatst in de nacht nu en dan een schittering, die de onrust in zijn blik nauwelijks verbergt. Het lijkt wel of hij elders is in zijn ge­dachten. Met haastige stappen beweegt hij over de natte straatstenen. Plots stopt hij en houdt zijn gehandschoende hand tegen zijn hart . De pijn moet hevig zijn, ze vervormt zijn gezicht. Deze man is dokter Fadigati die niet zo lang geleden nog het hoogst in aanzien stond bij de bewoners van de stad. Hij heeft zopas aan een tafel in het café Eraldo Deliliers opgemerkt, de mooie blonde jongeman die, nadat hij zijn hoofd op hol had gebracht en van zijn geld goed geprofiteerd had, Fadigati op een zeer lafhartige manier liet staan, geruïneerd, ten prooi aan de volkswraak. Nooit zal Fadigati dat te boven komen.
Giuliano Montaldo's De gouden bril vertelt het verhaal van een man op de vlucht, op de vlucht voor geruchten. Niet ten on­rechte doet de film bij momenten denken aan Visconti 's Dood in Venetië en aan De Sica's Il Giardinno dei Finzi Contini. Mon­taldo heeft ooit nog een tijdje samenge­werkt met Visconti en de Sica 's film gaat terug op die andere roman van Bassani . Overigens werd het lot van homoseksuelen in het fascistisch Italië eerder al behandeld in Scala's Una Giornata Particolare.
Jaren geleden stopte een enthousiaste Richard Burton de novelle van Bassani in de handen van Vittorio de Sica. Dat moest verfilmd worden, vond hij.
Philippe Noiret was ook heel vlug ge­wonnen voor het scenario. Als dokter Fadigati speelt hij een glasrol. Zijn me­despeler is niemand minder dan Rupert Everett die we hier in een heel andere rol zien dan in Kroniek van een aangekondigde dood. Regisseur Montaldo had weinig moeite en beschikte over een sterke be­zetting om van een schitterend scenario een schitterende film te maken. (vrij naar persmap)

Image gallery

6f3674d4 a95d 4da0 a2a4 c25bd60a2fc7
6ab3eabe f4a0 4753 a6f5 a9f8dbf6ff4d

Generiek

Regisseur

Giuliano Montaldo

Componist

Ennio Morricone

Met

Philippe Noiret, Rupert Everett, Valeria Golino, Nicola Farron, Anna Lezzi

Scenario

Giuliano Montaldo, Nicola Badalucco

Cinematograaf

Armando Nannuzzi

Monteur

Alfredo Muschietti

Meer informatie

Taal

Italiaans

Productielanden

Italië, Joegoslavië, Frankrijk

Scenario gebaseerd op

Gli Occhiali d'Oro, novelle van Giorgio Bassani

Jaar

1987