09 20 okt. '24

Meera Dewan

Gift of Love

Editie 1983
18' - 1983 - Kortfilm
Regisseur: Meera Dewan

MEERA DEWAN
Geboren in 1950. Maakte eerst publiciteitsfilms. Organiseerde filmvoorstellingen voor vrouwen en een vrouwenfilmfestival "Cine Woman". Heeft ondertussen al een nieuwe film klaar over alleenstaande vrouwen.

Een ongemeen schrijnende film waarin het lot van de vrouw in bepaalde Indische middens wordt aangeklaagd is GIFT OF LOVE van Meera Dewan (de echtgenote van de inmiddels overleden cineast van CHAKRA, Rabindra Dharmaraj). De bruidschat (gegeven door de familie van de vrouw aan de familie van de man) is een Indische traditie die sinds een vijftal jaartjes vreemde uitwassen heeft gekregen. Gezien de slechte economische situatie ook in India is de familie van de man steeds schraperiger geworden. Vijf jaar geleden kreeg een man de vreemde inval zijn vrouw te verbranden omdat ze geen bezittingen van haar familie meer kreeg. Sindsdien is dit vrouwenverbranden als het ware een morbide trend geworden. In een ziekenhuis worden 60 gevallen verzorgd. GIFT OF LOVE analyseert dit fenomeen en klaagt het uiteraard ook aan als een extreme vorm van hebzucht. Zowel de interviews met een vrouw die zwaar verbrand werd als met een vrouw die aan een aanslag ontsnapte, zijn bijzonder pijnlijk. Merkwaardig is ook dat de tegenpartij aan bod komt in de film.


Generiek

Regisseur

Meera Dewan

Scenario

Meera Dewan

Cinematograaf

Deepak Haldankar

Monteur

P.N. Revenkar

Meer informatie

Productielanden

India

Jaar

1983

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?