09 20 okt. '24
Ab8d02ba 2661 4ae6 8c7b 7fa46fb7f8df

Manuel octavio Gomez

Gallego

Editie 1988
116' - 1988 - Drama - Taal: Spaans
Regisseur: Manuel octavio Gomez Componist: Pablo Milanes Met: Sancho Gracia, Jorge Sanz, Manuel Galiana
De Cubaanse schrijver Miguel Barnet geniet in het Nederlands taalgebied bescheiden bekendheid dank zij de vertaling van twee van zijn romans, waaronder Gallego. Het is een uitermate boeiende roman rond immigratie. Deze verfilming is qua verhaal zeer conform aan het boek en we krijgen dus een vertellende film.
1915. Manuel Ruiz, een Galicische knaap die bij zijn grootvader woont sinds zijn vader verdronken is en zijn moeder mentaal gestoord raakte, is door de verhalen van een teruggekeerde immigrant uit Latijns-Amerika, beginnen dromen van een beter leven aan de andere kant van de Oceaan. Zijn grootvader steunt hem daarin en hij scheept in naar Cuba. Op de boot leert hij Gundin kennen, een leeftijdsgenoot. In Havana raakt hij al vlug in de ban van de hitte en het kleurrijke leven van deze stad. Hij vindt werk in de haven, waar hij Fabian leert kennen, een oude drager die al lang in Cuba is en zoiets als zijn mentor zal worden. Manuel beleeft zelfs een eerste liefdesavontuur. Jaren later , we zijn in de jaren '30, werkt Manuel nog steeds in de haven. Hij woont in het huis van Librada, met wie hij een affaire heeft. Wanneer zij hem voorstelt te trouwen deinst hij echter terug: hij heeft niet eens een fatsoenlijke baan. Veel van zijn vrienden, andere Spanjaarden die naar Cuba gekomen waren, zijn naar de USA gegaan en Manuel zelf denkt eraan naar Spanje terug te keren. Wanneer hij in Madrid aankomt breekt de Spaanse Burgeroorlog uit. Het lot is hem alweer ongunstig gezind. In 1945 keert hij terug naar Cuba en weer zal zijn vriend Gundin hem aan een baan helpen. Hij wordt verliefd op America, een mulattin. Hij koopt een oud café. Wij zijn in de jaren '50: Cuba gaat gebukt onder de dictatuur van Batista. Ongewild raakt hij betrokken in politieke gebeurtenissen. Zijn vrienden keren naar Spanje terug, maar hij heeft zich nu gevestigd en zal niet meer uit Cuba weggaan ...
Gallego is een film over het wel en wee van de immigrant, gekaderd in een ruimer historisch kader. Barnet schetst immers gelijk een soort geschiedenis van Cuba en maakte aldus een boeiend en leerrijk portret van zijn vaderland. (vrij naar persmap)

Image gallery

Ab8d02ba 2661 4ae6 8c7b 7fa46fb7f8df
66d2c8a5 d68c 4cef 88c9 1b4f16cc4415

Generiek

Regisseur

Manuel octavio Gomez

Componist

Pablo Milanes

Met

Sancho Gracia, Jorge Sanz, Manuel Galiana

Scenario

Manuel octavio Gomez, Mario Camus

Cinematograaf

Porfirio Enríquez

Monteur

Pablo G. del Amo

Producent

Sancho Gracia

Meer informatie

Taal

Spaans

Productielanden

Spanje, Cuba

Scenario gebaseerd op

"Gallego" (Miguel Barnet)

Jaar

1988

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?