Db3c0a28 a72d 4391 bf35 21699255638d

Tom O'Horgan

Futz

Regisseur Tom O'Horgan Componist Tom O'Horgan Met Seth Allen, John Bakos, Mari-Claire Charba
92' - 1969 - Komedie - Taal: Engels

De beruchte film FUTZ die reeds van 1969 dateert zal wel voor altijd gedoemd zijn op de planken te blijven liggen. Zoals er voor het amorele hoofdpersonage van de film geen plaats in de maatschappij is er voor deze film geen plaats in Europa. Gen enkele filmverdeler heeft het aangedurft deze film uit te brengen. Wel dan maar op het Filmgebeuren.

Tom O’Horgan verzamelde voor zijn filmdebuut de Mama Troupe uit New-York. Als basis nam hij het beruchte stuk van Rachel Owens dat hij twee jaar lang met dezelfde groep leidde op de planken. Hij kende de leden van La Mama door en door en wist juist wat er uit elk van hen te halen was, alhoewel het voor de ganse filmploeg, zowel akteurs als technici, de vuurproef was op het witte doek. Sindsdien maakte de regisseur een filmbewerking van RINOCEROS met Zero Mostel in de hoofdrol. FUTZ handelt over de persoonlijke vrijheid en de verantwoordelijkheden van de vrijheden. De aktie draait om een man, Futz genaamd, die geen menselijke liefde kan vinden en zich daarom tot de dieren wendt, zijn varken Amanda en haar de liefde schenkt die hij normaal voor een vrouw zou voorbehouden. Dit verwekt natuurlijk heel wat opschudding en al zijn buren zijn zo van afkeer vervuld, dat ze besluiten hem op te jachen en te lynchen, daar voor een abnormale als Futz geen plaats is in onze gemeenschap.

Het eerste dat de regisseur duidelijk maakt in zijn film is dat het handelt over een toneelstuk, het publiek zit rond de houten verhoging in het open veld, de akteurs komen op en dan wordt de aktie verplaatst naar de natuurlijke dekors tot op het einde wanneer de toeschouwers huiswaarts keren. Toen de film op het in toneel gespecializeerde festival van Edingburgh vertoond werd, brak elke organizatie en vooral de plaatselijke pers de film af. Nog nooit had zij zulk een schandalig werk gezien. De polimiek die ontstond tussen de konservatieven en de progressisten wekte de interesse van het publiek. Velen gingen daar naar de film kijken uit nieusgierigheid. (Willy Magiels)

Image gallery

Da81f314 24ee 49f2 a999 7c282c26de4c
Db3c0a28 a72d 4391 bf35 21699255638d

Generiek

Regisseur

Tom O'Horgan

Componist

Tom O'Horgan

Met

Seth Allen, John Bakos, Mari-Claire Charba

Scenario

Joseph Stefano

Cinematograaf

Vilmos Zsigmond

Monteur

Stuart H. Pappé, Fabien D. Tordjmann

Producent

Ben Shapiro, Alan Stroh

Meer informatie

Taal

Engels

Productielanden

Verenigde Staten van Amerika

Scenario gebaseerd op

"Futz" (Rochelle Owens)

Jaar

1969