09 20 okt. '24
590897ec 3756 422f 98db 5993e3fab151

James Toback

Fingers

Editie 1979
90' - 1978 - Misdaad, Drama - Taal: Italiaans, Engels
Regisseur: James Toback Met: Harvey Keitel, Tisa Farrow, Jim Brown
FINGERS is een film over erotiek, muziek en geweld. Gans verhaal draait rond de hoofdpersoon, Jimmy Angelelli, een jonge pianist die gefrustreerd rond loopt daar hij teveel van zijn vader, een bookmaker, afhangt. Graag zou hij zich volledig aan de piano wijden, zodanig zijn talent te laten rijpen om dan ongestoord een leventje van artiest te leiden. Hij wordt echter verliefd op een prostituée. Zij leeft echter samen met een zwarte man, die op de koop toe atleet is.

James Toback is een jonge veelbelovende regisseur die de cinefielen zeker zullen onthouden hebben voor zijn uitstekend scenario van een ietwat vergeten maar schitterende film van Karel Reisz THE GAMBLER met James Caan in de hoofdrol. In FINGERS waar James Toback nu achter de kamera staat, wordt ongeveer dezelfde tematiek uit THE GAMBLER hernomen. De film, die een totaal onafhankelijke produktie is en dus buiten de traditionele Hollywoodnormen valt, is tot stand gekomen dankzij het mecenaat van een parfummagnaat. De grote verdienste van deze man is in elk geval dat hij Toback volledig "carte blanche" gegeven heeft voor de realisatie van deze film.

James Toback is een discipel van Martin Scorsese en het is dan ook niet verwonderlijk dat Harvey Keitel hier de hoofdrol krijgt. Deze akteur, die beroemd werd door o.a. MEAN STREETS is hier gewoons schitterend. Maar naast hem zal ook de fotograaf Chapman de cinefielen wel opgevallen zijn. Hij is inderdaad de man die TAXI DRIVER zo ongelooflijk sfeervol wist te fotograferen. Het verschijnen van James Toback in de nieuwe generatie van Amerikaanse regisseurs is een aangename vaststelling die ook iedereen die nu eens eindelijk een tegenwicht van "reuzen" als Spielberg of Lucas wensen zal verheugen. We hebben hier te doen met een scenarist die zich voortaan heel gerust regisseur mag noemen, zonder daarom te moeten knikken voor Hollywood. Vandaar ook dat FINGERS een weldoende dosis "ongegeneerdheid" bezit, wat misschien sommige Hollywoodfans zal schokeren.
(vrij vertaald uit "Le Monde”)

Image gallery

590897ec 3756 422f 98db 5993e3fab151
0f4d0a1b 97d2 4dda abd1 80f8b9244bc7

Generiek

Regisseur

James Toback

Met

Harvey Keitel, Tisa Farrow, Jim Brown

Scenario

James Toback

Cinematograaf

Michael Chapman

Monteur

Robert Lawrence

Producent

George Barrie

Meer informatie

Taal

Italiaans, Engels

Productielanden

Verenigde Staten van Amerika

Jaar

1978

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?