Bb0e91f6 e796 41fc b419 41a212b7bffa

Rainer Werner Fassbinder

Faustrecht der Freiheit (Fox and His Friends)

Regisseur Rainer Werner Fassbinder Componist Peer Raben Met Peter Chatel, Rainer Werner Fassbinder, Karlheinz Böhm
123' - 1975 - Misdaad, Drama, Romantisch - Taal: Duits, Frans, Engels

Deze tekst is weergegeven zoals oorspronkelijk neergeschreven in de festivalbrochure en bevat gedateerde visies op de samenleving, die mogelijk als kwetsend en problematisch ervaren kunnen worden. Als organisatie die inzet op diversiteit en tolerantie in de maatschappij staan wij niet achter de visies in onderstaande tekst. Het weergeven van de oorspronkelijke teksten kadert in de bredere archiefvisie van Film Fest Gent die de geschiedenis van het festival authentiek tracht weer te geven. Heb je een vraag of melding voor onze redactie? Mail dan naar info@filmfestival.be.

Dat Fassbinder een uniek en geniaal fenomeen is in de hedendaagse filmwereld behoeft geen betoog meer, maar waar deze nauwelijks dertige jarige Duitser zijn energie vandaan haalt blijft een raadsel. Naast film, houdt hij zich even intens bezig met teaterregie. Op enkele jaren tijd verwezenlijkte hij DER HANDLER DER 4 JAHERSZEITEN, DIE BITTERNE TRÄNEN DER PETRA VON KANT, ALLE TURKEN HEISSEN ALI, MARTHA, EFFI BRIEST.

De eerste belangrijke verdienste van de film is dat hij aantoont dat een homosexuele liefde, door de maatschappij als verachterlijk beschouwd en daarom verbannen uit de wet, aan dezelfde natuurwetten, dezelfde moeilijkheden onderworpen is als een “normale” liefde. Fassbinder heeft de homofilie niet alleen als onderwerp gekozen omdat hij er zelf mee te maken heeft, maar ook omdat het een domein is waar alle marginaliteiten van onze maatschappij weer te vinden zijn.

Image gallery

Bb0e91f6 e796 41fc b419 41a212b7bffa
77c0f933 5ad1 4eee ab66 dbc8d553b0ff

Generiek

Regisseur

Rainer Werner Fassbinder

Componist

Peer Raben

Met

Peter Chatel, Rainer Werner Fassbinder, Karlheinz Böhm

Scenario

Rainer Werner Fassbinder

Cinematograaf

Michael Ballhaus

Monteur

Thea Eymèsz

Meer informatie

Taal

Duits, Frans, Engels

Productielanden

West-Duitsland

Jaar

1975