09 20 okt. '24
10ac9710 92b7 4cba 861d d3044eeebfda

James B. Harris

Fast-Walking

Editie 1983
115' - 1982 - Drama - Taal: Engels
Regisseur: James B. Harris Componist: Lalo Schifrin Met: James Woods, Tim McIntire, Kay Lenz
JAMES R. HARRIS
Deze Amerikaan heeft vooral voor de televisie gewerkt (samen met David Wolper had hij een produktiemaatschappij) maar in de filmwereld is hij vooral bekend als producer geassocieerd met Stanley Kubrick in de jaren vijftig. Aldusdanig was hij medeproducent van THE KILLING, PATHS OF GLORY en LOLITA. Van zijn latere produkties is vooral Don Siegels TELEFOON opgevallen, terwijl deze FAST WALKING reeds zijn derde filmregie is.

Fast Walking
FAST WALKING is een film waarvan de affiche niet overloopt van beroemde namen maar toch is het nog altijd een raadsel waarom ie bijna nergens, ook niet in de Verenigde Staten, te zien was. Hierdoor zijn de recensies over de film vrij schaars. Toch is het niet zo maar een onafhankelijk gemaakte B-film (voor zover dit genre, of deze kategorie nog bestaat) wel integendeel. Ook bij de vedetten zijn er redenen te meer tot krediet: het zijn niet bepaald beroemdheden, maar meestal toch verdienstelijke akteurs van de televisie of tweede plan-akteurs uit diverse recente Amerikaanse prenten. Eén van de redenen van dit in de marge blijven van de film valt misschien te zoeken in het milieu waarin de film speelt: het gevangenismilieu.

FAST WALKING is de bijnaam van de dromerige maar toch vlotte gevangenisbewaarder Miniver. Hij oefent zijn beroep uit met de routine van een oude rat, maar geniet de sympathie van de gedetineerden. Onder hen zit zijn eigen kozijn, ook een vlotte kerel maar voor geen haar te betrouwen. En het milieu doet hem ook geen deugd. Het is deze persoon, Wacso Weed genaamd die het rustige en alledaagse leventje van FAST WALKING grondig zal doorheen schudden. Wanneer hij in de gevangenis het gezelschap krijgt van Galliot, een Afrikaan-Amerikaan (red.), zal hij besluiten deze te vermoorden. En daarvoor heeft hij de medeplichtigheid van zijn kozijn Miniver nodig. Er wordt een plan opgevat om een opstootje te organizeren onder de gedetineerden, er worden schoten gelost en onder de kogels - per ongeluk afgeschoten - valt Galliot. Een pijnlijk ongeluk zogezegd! Om Miniver aan zijn kant te krijgen schakelt Wasco zijn liefje in die Fast Walking moet verleiden, maar ook diens eigen zuster. Maar ondertussen worden er terzelfdertijd ook plannen gesmeed om Galliot te kunnen laten ontsnappen en ook hierin geraakt Miniver tegen wil en dank in betrokken.

Deze beide akties op twee verschillende fronten - enerzijds de moord en anderzijds de ontsnapping - komen samen tot een ontknoping. Aan beide kanten komt er een moment van triomf, maar vooral van verrassing, zonder de harde les die eruit te leren valt, te vergeten vermelden. FAST WALKING, een Amerikaanse film met een kommercieel appeal, maar in de ondoorgrondelijke bochten van de internationale filmbusiness blijven steken als een miskende en onderschatte thriller.

Image gallery

10ac9710 92b7 4cba 861d d3044eeebfda
92d9e027 abe3 48aa aa61 c0e61c35039f

Generiek

Regisseur

James B. Harris

Componist

Lalo Schifrin

Met

James Woods, Tim McIntire, Kay Lenz

Scenario

James B. Harris

Cinematograaf

King Baggot

Monteur

Douglas Stewart

Producent

James B. Harris

Meer informatie

Taal

Engels

Productielanden

Verenigde Staten van Amerika

Scenario gebaseerd op

"The Rap" (Ernest Brawley)

Jaar

1982

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?