Cc264f94 9feb 4801 b2c0 cc24c0fa7cff

Roland Gräf

Fariaho (Vagrants)

Regisseur Roland Gräf Componist Gunther Fischer Met Franciszek Pieczka, André Hiller, Arianne Borbach
Editie 1988
99' - 1983 - Drama - Taal: Duits
Na zich als top-cameraman in de DDR te hebben gevestigd ging Roland Graf in 1970 zelf films regisseren. In België waren nog maar weinig van zijn films te zien - alleen Das Haus am Fluss werd een keer op het Filmgebeuren vertoond (1986), maar Die Flucht of P.S. waren hier nooit te zien. Ook Fariaho (1983), destijds toegejuicht op het Festival van Berlijn, kwam nooit naar België. Fariaho vertelt het verhaal van een groep marginalen. Sebastian Fussberg reist van dorp naar dorp en van stad naar stad met zijn poppentheater - een kunstvorm die vooral populair was in Zuid-Duitsland en vooral in Bohemen sinds de dagen van het Habsburgse Rijk en die vooral in Tsjechoslovakije een medium werden voor satire en verzet tegen het Oostenrijks bewind.
Fussberg is in alle opzichten een poppenspeler die aansluit bij die oude tradities. De Nazi's hadden hem in een concentratiekamp opgesloten. Hijzelf kon zijn huid redden, maar zijn partner werd vermoord. Sebastian tracht zich met dat verleden te verzoenen door de kleinzoon van zijn vroegere partner bij zich te nemen en hem op te leiden om later zijn opvolger te worden. Hij voedt Achim op in de geest van de tradities van het poppenspel en alles gaat vrij goed. Dan wordt het duo een trio: het meisje Marianne sluit zich bij hen aan en het duurt niet lang voor Marianne en Achim een oogje op elkaar krijgen. Maar ook de oude poppenspeler is niet ongevoelig voor de charme en de levendigheid van het meisje.
Geleidelijk ontwikkelt zich een conflict tussen Sebastians schuldgevoel en zijn omgeving . Hij is zo gepassioneerd door zijn spel dat hij geen oog heeft voor de veranderende tijden en moet zich moeizaam aan het moderne leven aanpassen ...
Fariaho is een lyrische film die veel gemeen heeft met Theodor Storms Pole Poppenspaeler uit 1874. In deze populaire vertelling wordt vanuit moreel standpunt over het geluk gemijmerd. Op dezelfde manier is deze film een mijmering over geluk en de zin van het leven in het Oost-Duitsland van de eerste jaren na de oorlog en de veranderingen tijdens de jaren vijftig en zestig. (vrij naar Variety, 11.4.1984).

Image gallery

Cc264f94 9feb 4801 b2c0 cc24c0fa7cff
C44fa4c2 3aea 4490 acc1 e87894eb42f1

Generiek

Regisseur

Roland Gräf

Componist

Gunther Fischer

Met

Franciszek Pieczka, André Hiller, Arianne Borbach

Scenario

Roland Gräf, Erika Richter, Martin Stephan

Cinematograaf

Juergen Brauer

Monteur

Monika Schindler

Meer informatie

Taal

Duits

Productielanden

Oost-Duitsland

Jaar

1983