08 19 okt. '24
E4ef350f 325f 4d9f 8bc8 33f4545df988

James Toback

Exposed

Editie 1983
100' - 1983 - Drama, Muziek/Musical - Taal: Frans, Engels
Regisseur: James Toback Met: Nastassja Kinski, Rudolf Nureyev, Harvey Keitel

JAMES TOBACK
Een korte kennismaking kunt u met hem doen naar aanleiding van de in dit programma eveneens opgenomen vorige film LOVE AND MONEY. Maar noteert u dat de regisseur in deze film ook een rol speelt: als docent van Nastassia Kinski.

Exposed
EXPOSED is de derde film die de talentrijke maar op kommercieel gebied tot nu toe onfortuinlijke James Toback realizeert. Het is zijn vierde scenario en het dateert niet meer van gisteren. De reden van die vertraging ligt ook een stuk bij Nastassia Kinski, voor wie Toback de film uitdacht maar waarin dat moment - het sukses van TESS moet nog komen - de Amerikaanse producers weigerden te investeren. Zoals we mogen verwachten valt ook in EXPOSED de zeer persoonlijke stijl en het typische scenario op.

EXPOSED serveert ons het verhaal van Nastassia Kinski die haar bezorgde maar konservatieve ouders in het provincialistische Wisconsin verlaat en haar rustig leventje inruilt voor het jachtige en avontuurlijke New York. Daar heeft ze geluk want dank zij de relatie met een fotograaf. geraakt ze vrij snel aan de top als model in de modewereld. Via die wereld komt ze in Parijs terecht, maar de film begint feitelijk in deze stad want ondertussen vertelt Toback ons een en ander over de wandel van een terroristische bende aldaar. Hun doelwitten zijn restaurants. Terug in New York belandt Nastassia in de armen van een pianist: hij moet repeteren in Parijs. Uiteraard zal zij volgen maar als puntje bij paaltje komt, ontdekt Nastassia de ware reden van het bezoek aan Parijs. De pianist wil kost wat kost zijn zuster wreken die omgekomen is bij een terroristische aanslag. Nastassia zal ongewild de katalysator zijn van de twee partijen, maar... zij overleeft de finale konfrontatie .

De ingrediënten van het scenario, maar ook zeer veel kenmerken van alles wat er omheen hangt en de personages liggen volledig in de lijn van de vorige Tobacks. Een stukje avontuur, een stukje exotisme, een stukje misdaad. Deze drie elementen samen worden schitterend door elkaar vermengd en de lokaties in Parijs zijn daar wel een dankbaar middel voor geweest. Het is niet toevallig dat de favoriete trefplaats van de terroristen in Parijs om en rond de moskee is.

EXPOSED is overigens in nog andere opzichten een Amerikaanse film met Europese ingrediënten en invloeden. Naast Parijs en de muziek van de film, die door de Truffaut-komponist Georges Delerue werd geschreven, ligt de belangrijkste reden wel in het feit dat Serge Silberman (beroemd voor zijn Bunuel-produkties) de film heeft helpen meefinancieren. Cinefielen zullen dan niet ten onrechte opmerken dat de openingsscène van de film - de bom die ontploft in een Parijs restaurant - ook een hommage is aan de laatste film van Bunuel CET OBSCUR OBJET DU DESIR. Het weze alleszins een troost voor James Toback dat indien zijn EXPOSED niet in dank zal afgenomen worden bij de producenten, om begrijpelijke redenen overigens - hij in elk geval veel genot zal verschaffen aan zijn talloze fans en aan de cinefielen.

Image gallery

18542490 6393 41e3 a4b2 c149be126313
E4ef350f 325f 4d9f 8bc8 33f4545df988

Generiek

Regisseur

James Toback

Met

Nastassja Kinski, Rudolf Nureyev, Harvey Keitel

Scenario

James Toback

Meer informatie

Taal

Frans, Engels

Jaar

1983

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?