7deb10d0 344b 47aa be6b f10ad54d72b1

Keith Mcnally

End of the Night

Regisseur Keith Mcnally Componist Jürgen Knieper Met Eric Mitchell, Audrey Matson, Nathalie Devaux
Editie 1990
110' - 1990 - Drama - Taal: Engels

Uit de "school" van Jarmusch komt deze debuutfilm van de jonge Brit Keith McNally en het is gezien onderwerp en stijl dan ook niet verwonderlijk namen als Tom DiCillo (fotograaf van Jarmusch) en Jürgen Knieper aan te treffen. End of the Night, gefilmd in een korrelig zwart/wit, "vertelt" het verhaal van Joe Belinksy - gespeeld door Eric Mitchetl - ook uit de contreien van Jannusch en zelf ook maker van o.m. Underground USA en The Way it Is (cf Filmgebeuren 1985).

Belinksy verliest zijn baan bij een verzekeringskantoor en gaat werken in een sandwichbar die de hele nacht open is. Daar ziet hij een jonge Franse vrouw die hij tot bij haar appartement achter­volgt. Zij laat hem binnen en zij slapen samen. De vrouw wordt een ware obses­sie voor hem en hij laat de job in de bar staan om haar 's nachts te zoeken. Zijn zwangere vrouw weet hier niets van en dat dubbelleven blijft een hele tijd doorgaan. Joe is ook geobsedeerd door de pijn aan zijn oor en hij bezoekt de dokter...

Er gebeurt verder weinig in deze film en de handeling moet geheet tussen de regels gezocht worden. Het is niet ondenkbaar dat er metaforisch gedacht moet worden en dat deze 'End of the Night' een allegorische betekenis heeft. De film past alleszins geheel in de stijl van de New Yorkse avant-garde en de touch van Jarmusch is alomtegenwoor­dig. Op het voorbije festival van Cannes kreeg deze film dan ook luide toejui­chingen én even luid boegeroep.

Image gallery

7deb10d0 344b 47aa be6b f10ad54d72b1
Bd025edb 964e 43c9 96ac 49a6ee66d13e

Generiek

Regisseur

Keith Mcnally

Componist

Jürgen Knieper

Met

Eric Mitchell, Audrey Matson, Nathalie Devaux

Scenario

Keith Mcnally

Cinematograaf

Tom DiCillo

Monteur

Ila von Hasperg

Producent

NGOC NGO

Meer informatie

Taal

Engels

Productielanden

Verenigde Staten van Amerika

Jaar

1990