09 20 okt. '24
F52ff14a fcf2 487e aa34 1e3dcb0915f7

Arturo Ripstein

El Castillo de la Pureza (The Castle of Purity)

Editie 1993
110' - 1973 - Drama - Taal: Spaans
Regisseur: Arturo Ripstein Met: Claudio Brook, Rita Macedo, Arturo Beristáin, Diana Bractio, Gladys Bermejo
Ripstein is één van de belangrijkste Mexicaanse kineasten van zijn generatie. Hij assisteerde Buñuel alvorens te debu­teren met de Marquez-verfilrning Tiempo de Morir. El Castillo de la Pureza is gebaseerd op historische feiten: een man hield zijn familie 18 jaar in zijn huis opgesloten om ze te beschermen tegen de onzuiverheden van de wereld, In de film is hij Gabriel, een megalomaan die gelooft dat men hem nog ooit als genie zal erkennen. Hij is de enige die het huis verlaat en wel om het rattenvergif te verkopen dat hij door zijn familie laat fabriceren. Zijn vrouw, die doet alsof ze met hem mee is, vertelt de drie kinderen stiekem verhalen over de mysterieuze buitenwereld. De situatie wordt ondraaglijk wanneer de kinderen er genoeg van hebben opgesloten te worden in een kooi telkens wanneer ze een in­breuk plegen op de aftandse discipline van hun vader. Op een dag arresteert de politie Gabriel nadat hij was aangegeven door een meisje, beschuldigd van het maken van rattenvergif zonder officiële toestemming. De vrouw en de kinderen worden bevrijd, maar ze weten niet hoe ze moeten reageren.
De strenge pater familias in de film is een sleutelpersonage in de cinema van Ripstein: de idealist die bouwt aan een utopie, een particulier en irreëel univer­sum en vroeg of laat onvermijdelijk in botsing komt met de realiteit.

Image gallery

F52ff14a fcf2 487e aa34 1e3dcb0915f7
C4638396 6656 4a07 a8fb 6114b2521053

Generiek

Regisseur

Arturo Ripstein

Met

Claudio Brook, Rita Macedo, Arturo Beristáin, Diana Bractio, Gladys Bermejo

Scenario

Arturo Ripstein, José Emilio Pacheco

Producent

Angélica Ortiz

Meer informatie

Taal

Spaans

Productielanden

Mexico

Jaar

1973

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?