09 20 okt. '24
Cd524222 18bf 4ae2 b028 201069f04faf

Radu Gabrea

Ein mann wie Eva (A Man Like Eva)

Editie 1984
92' - 1984 - Drama, Biografie - Taal: Duits
Regisseur: Radu Gabrea Met: Eva Mattes, Lisa Kreuzer, Werner Stocker
RADU GABREA
Gabrea werd in 1937 in Boekarest, Roemenië geboren. Hij studeerde daar van 1963 tot 1969 aan de Hogeschool voor Film. In 1970 debuteerde hij met ZU KLEIN FÜR EINEN SO GROSSEN KRIEG. Sinds 197 4 leeft en werkt hij in de Bondsrepubliek. Sinds 1977 is hij ook Westduits staatsburger. Hij was, samen met Erika Leister, de oprichter van Galla-Film. Van hem kwamen in 1978 SCHWARZE LANDSCHAFT (kortfilm) en FÜRCHTE DICH NICHT, JAKOB (1980).

Ein Mann wie Eva
EIN MANN WIE EVA speelt zich bijna helemaal af in een groot, afgeschreven huis, waar regisseur EVA met zijn filmploeg leeft en werkt. EVA staat voor en ziet eruit als Rainer Werner Fassbinder (vertolkt door Eva Mattes die eerder in enkele RWF-films optrad) -met vrouwenstem. EVA wordt beroepshalve én persoonlijk afgeschilderd als koleriek, egocentrisch, heerszuchtig en een beetje als een getikte biseksueel. Hij/zij staat midden in een emotioneel en seksueel spanningsveld tussen de treurige Ali, die hem/haar boven alles liefheeft, de opportunistische hoofdrolspeelster Gudrun, die EVA vereert en "nodig heeft", en de onervaren akteur Walter, die Gudrun, maar ook EVA begeert. In de loop van de aanslepende handeling, die altijd weer onderbroken wordt door briljante subculturele milieustudie en interessante film-in-de-film passages, ontladen zich deze spanningen stap voor stap. Ali hangt zich op omdat hij EVA's liefdeloosheid en de keiharde druk van het dagelijks werk niet meer aankan. EVA zendt Gudrun de baan op om zijn film te financieren en doet dan een mislukte zelfmoordpoging nadat zij hem met Walter bedriegt. Ten slotte wordt Walter, die omwille van EVA zijn familie in de steek liet, door Gudrun vermoord tijdens de opnamen van een gemaskerd bal. Voor Radu Gabrea's onthutsend en doorleefd portretverhaal EIN MANN WIE EVA stak Eva Mattes zich zonder haar eigenheid te verloochenen in het vel én de ziel van Fassbinder ( ... ) Met veel respect voor de compacte stijl van de door film bezeten meester zelf kneedde Gabrea een krachtig bruin sfeerverhaal rond Eros en Thanatos . . . met Eva Mattes in grootse doen. Een adembenemende surprise!

Image gallery

Cd524222 18bf 4ae2 b028 201069f04faf
2b1cf336 0e1c 48c9 a3c3 536032dca98e

Generiek

Regisseur

Radu Gabrea

Met

Eva Mattes, Lisa Kreuzer, Werner Stocker

Scenario

Radu Gabrea, Horst Schier, Laurens Straub

Cinematograaf

Horst Schier

Monteur

Dragos Witkowski

Producent

Horst Schier, Bertram Vetter, Laurens Straub

Meer informatie

Taal

Duits

Productielanden

West-Duitsland

Jaar

1984

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?