09 20 okt. '24
A6c357cc a42e 470f 812d 2489f08f1ab2

Robert van Ackeren

Die Venusfalle (The Venus Trap)

107' - 1988 - Drama, Komedie, Romantisch - Taal: Duits
Regisseur: Robert van Ackeren Componist: Peer Raben Met: Myriem Roussel, Horst Günter Marx, Sonja Kirchberger
Deze film vertelt het verhaal van een man die geobsedeerd is door het verlangen nog eens verliefd te worden. Max is dertig. Hij werkt als dokter in een ziekenhuis. Hij leeft nu al een aantal jaren samen met Coco, zijn wat excentrieke verloofde, die hem bemoedert en hem jaloers in de gaten houdt. Coco is een temperamentvolle vrouw. Zij is heel romanesk en leeft een beetje in haar eigen ingebeelde wereld. Zij heeft het geluk gevonden en ze zal dat te allen prijze verdedigen. Ondanks zijn genegenheid voor Coco huivert Max bij de idee van een netjes uitgetekend en geprogrammeerd leven. Steeds vaker meldt hij zich als vrijwilliger voor nachtdiensten en hij zwerft vaak door de stad op zoek naar een grote liefde, een totale omhelzing. Deze nachtelijke tochten stellen hem op de proef. Zijn obsessionele zoektocht naar ‘de ideale vrouw’ leveren op zekere nacht resultaat op … De Venusval is een film over verborgen verlangens en neigingen, een film die voortspruit uit de rijke verbeeldingswereld van de mannendromen en -fantasieën. (Robert Van Ackeren )
Van Ackeren begint, naar eigen zeggen, steeds aan een film op basis van één bepaald beeld dat hij in zijn hoofd heeft. In dit geval, zo vertelt hij, ging het om het beeld van een grote, mooie maar kwetsbare vrouw die een kleine, maar sterke man in een tas met zich meedraagt. Hoe meer zij hem liefheeft, hoe groter hij wordt en hoe moeilijker zij hem onder controle kan houden. Net zoals in zijn vorige film, Die Flambierte Frau, laat Van Ackeren zijn mannelijke fantasie de vrije loop. De vrouw is weer raadselachtig en mooi, het leven van de personages wordt weer gedomineerd door obsessies en verborgen passies. Myriam Roussel speelt hier de rol van de sterke en agressieve vrouw. Coco wordt gespeeld door Sonja Kirchberger, een ontdekking van de regisseur. In heel wat opzichten speelt Van Ackeren de temperamenten van de twee vrouwen tegen elkaar uit: Coco is de passionele , maar toch ook traditionele vrouw, terwijl Marie ‘de ideale’ en dus onbereikbare of zeker onbeheersbare vrouw is. De man is, net zoals in Van Ackerens vroegere films, de speelbal van deze twee uitersten, enerzijds op zoek naar geborgenheid en rust, anderzijds gedreven door zijn onderbewuste passie. (vrij naar Screen
International, 18 .5 .88 )

Image gallery

Dedb4235 1733 4b9e aab2 a026a81897f1
A6c357cc a42e 470f 812d 2489f08f1ab2

Generiek

Regisseur

Robert van Ackeren

Componist

Peer Raben

Met

Myriem Roussel, Horst Günter Marx, Sonja Kirchberger

Scenario

Robert van Ackeren, Catharina Zwerenz

Cinematograaf

Jürgen Jürges

Monteur

Tanja Schmidbauer

Producent

Theo Hinz

Meer informatie

Taal

Duits

Productielanden

West-Duitsland

Jaar

1988

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?