09 20 okt. '24
Af086c24 8f70 4e09 8fdb 3abac44eb954

Wolfram Deutschmann

Der Zappler

72' - 1983 - Kinderfilm - Taal: Duits
Regisseur: Wolfram Deutschmann Componist: Rolf Bauer Met: Karsten Kunitz, Nicolai Niemann, Andreas Peter, Ilja Mechel
WOLFRAM DEUTSCHMANN
Deutschmann (1951) studeerde van 1975 tot 1979 aan de Deutsche Film- und Fernsehakademie van Berlijn. Hij debuteerde in 1980 met de kortfilm AFFENLIEBE en draaide in 1981 de documentaire LIEBER ARM ORAN - ALS ARM AB. Tussen 1977 en 1979 werkte hij mee aan het alternatieve weekjournaal UTUPUA FILMSCHAU. Voorts werkte hij voor de radio (NOR en SWF). Deutschmann, die zelf met een handicap geboren werd, maakte met DER ZAPPLER zijn eerste speelfilm.

Der Zappler / Stefan
De hoofdpersoon in deze film heet Stefan. Hij is 12, spastisch, en is met zijn moeder naar een andere stad verhuisd. Door de kinderen van de buurt wordt hij vijandig onthaald en afgewezen. Hij droomt van een operatie die hem geheel zou genezen, maar na verscheidene proeven in een ziekenhuis blijkt dat opereren zinloos zou zijn. Hij gaat er dan vandoor in een elektrische rolstoel. Na een avontuurlijke nacht probeert Stefan contact te krijgen met de kinderen van de buurt. Hij vertelt hen dat zijn operatie geslaagd is en laat zich, teleurgesteld omdat zij hem niet au sérieux nemen, als bewijs in het zwembad vallen. Hij wordt door de kinderen van de verdrinking gered en er groeit een gevoel van verbondenheid ... "Wij dachten na over de oorzaken van het gebrek aan verstandhouding tussen gehandikapten en niet­ gehandikapten. Ikzelf kan uit ervaring vertellen dat de gehandikapten daar vaak zelf verantwoordelijk voor zijn -ik bedoel dit geenszins als verwijt; het is gewoon een konstatering. Het is het gevolg van het ideaalbeeld van de kreupele: hij is vriendelijk, een beetje onnozel en gemakkelijk te beïnvloeden -de meeste gehandikapten worden ook zo opgevoed : ze moeten meegaand en gehoorzaam zijn. Onze film wil gehandikapte kinderen moed inblazen niet altijd zo onderworpen te zijn, eens voor zichzelf op te komen, ja zich zelf eens op te dringen. Het is voor hen de enige manier om vooruit te komen."

Image gallery

21e99875 16e9 46ef 95fe 21a64e50e52e
Af086c24 8f70 4e09 8fdb 3abac44eb954

Generiek

Regisseur

Wolfram Deutschmann

Componist

Rolf Bauer

Met

Karsten Kunitz, Nicolai Niemann, Andreas Peter, Ilja Mechel

Scenario

Wolfram Deutschmann, Reinhild Paul

Cinematograaf

Wolfgang Dickmann

Monteur

Bernd-Rüdiger Zöhnel

Producent

Klaus Sungen

Meer informatie

Taal

Duits

Productielanden

West-Duitsland

Scenario gebaseerd op

"DER ZAPPLER" (Ernst Klee)

Jaar

1983

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?