09 20 okt. '24
3161c710 455e 41ae b3c6 52dea5533055

Simcha Jacobovici

Deadly Currents

Editie 1992
115' - 1991 - Documentaire - Taal: Arabisch, Hebreeuws, Engels
Regisseur: Simcha Jacobovici Componist: Stephen Price Met: Hanan Ashrawi, Nurit Galron, Michael Greenspan
In Deadly Currents laat Jacobovici beide partijen in het Israëlisch-Palestijns conflict uitvoerig aan bod komen. Voor de eerste keer was het een westers filmmaker toegelaten om een interview af te nemen van 'Rabah', één van de leiders van de Intifada en één van de meest gezochte mannen in Israël. De filmmakers mochten ook aanwezig zijn bij de ondervraging van een Palestijns collaborateur. Gedurende vier dagen begeleidden ze een Israëlische eenheid tijdens patrouilles op de westerse Jordaanoever, filmden het proces van een Palestijns activist voor een Israëlisch militair tribunaal en schoten beelden in de gevangenis van Ansa, in de Gazastrook en in de zijstraten van Nablus. De film gaat minder over recente gebeurtenissen dan wel over de dieperliggende oorzaken van het conflict. Stilistisch werd getracht om de technieken van de speelfilm te combineren met die van de nieuwsreportage. Er is geen commentaar; beelden van straatgevechten worden doorsneden met de verklaringen van soldaten, Intifada-strijders, kunstenaars en bewoners van nederzettingen. Twee
figuren steken boven de anderen uit: een Israëlische soldaat die problemen heeft met de brutaliteiten die men hem vraagt elke dag te plegen, en een halfgekke straatartiest, zoon van een Arabische vader en een joodse moeder, die de contradicties die hem omringen te lijf gaat met een scherpe anarchie.

Image gallery

3161c710 455e 41ae b3c6 52dea5533055

Generiek

Regisseur

Simcha Jacobovici

Componist

Stephen Price

Met

Hanan Ashrawi, Nurit Galron, Michael Greenspan

Scenario

Simcha Jacobovici

Cinematograaf

Mark Mackay

Monteur

Steve Weslak

Producent

Simcha Jacobovici, Rick Esther Bienstock, Elliott Halpern

Meer informatie

Taal

Arabisch, Hebreeuws, Engels

Productielanden

Canada

Jaar

1991

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?