10 21 okt. '23
41582f59 8a14 40f7 88e2 086272584869

Carlos Saura

La Prima angelica (Cousin Angelica)

2de Internationaal Filmgebeuren Gent 107' - 1973 - Drama - Taal: Spaans - Formaat: 35mm
Regisseur: Carlos Saura Met: José Luis López Vázquez, Lina Canalejas, Fernando Delgado

Twintig jaar na zijn moeders dood gaat Luis naar een stad in Castilië om er haar laatste wens uit te voeren: haar begraven in de familiekelder. Nauwelijks aangekomen in Castilië, ergens te velde op een weg, herleeft hij opnieuw een familietafereel uit zijn jeugd. Zeer bruusk komen vroegere vergeten gebeurtenissen opnieuw in zijn verbeelding met een precisie alsof alles net gebeurd was. Zo deed Luis toen als kind een laatste poging om niet naar zijn tante te moeten, waar hij één maand van de zomer 1936 moest doorbrengen, in dezelfde stad waar hij zich nu, volwassen, naartoe begeeft.

In deze stad neemt hij kontakt op met zijn familie. Met zijn nicht Angêlique, (zijn eerste vergeten liefde) die nu getrouwd is met Anselmo, en wiens dochtertje ook Angélique heet. In de familie, in het huis, tussen de meubels die nog sporen van vroeger dragen, in een klooster, op het kerkhof, begint Luis alles wat verloren en vergeten leek te herleven, ook zijn liefde voor Angelique, maar dan in de persoon van het dochtertje. Maar die liefde was voor beide niet het enig belangrijke voor hen in deze zomer van 36. Het was het jaar van de bloedige burgeroorlog, die Luis als kind op een zeer tragische manier heeft meegemaakt. Hij herleeft deze nu ook.
Enkele uitspraken van Carlos Saura zelf,die misschien kunnen verhelderend zijn bij het kijken naar de film: “Luis verkeert in een krisis. Wanneer hij terugkeert in het provinciestadje om zijn 20 jaar voordien overleden moeder in het familiegraf bij te zetten, dan is er geen enkele twijfel dat hij daar, bewust of onbewust, terugkomt omdat hij niet anders kan. In zekere zin is hij op een ogenblik in zijn leven gekomen, dat hij, na zijn verleden gevlucht te hebben, de behoefte voelt om zichzelf terug te vinden in dat verleden. Hij moet gekonfronteerd worden met een stuk uit zijn leven dat hij had willen vergeten. Aanvankelijk is er een zekere weigering, er is geen enkele poging van zijnentwege om zich in dat verleden in te leven, maar in de loop van de film gaat dit verleden zich steeds meer en meer opdringen, tot het helemaal gaat domineren over hem. Er is zelfs een moment dat Luis probeert uit de stad te vluchten... maar hij kan niet.

Image gallery

41582f59 8a14 40f7 88e2 086272584869
A13b58e7 f54e 4f05 a077 594a817f0fde

Generiek

Regisseur

Carlos Saura

Met

José Luis López Vázquez, Lina Canalejas, Fernando Delgado

Scenario

Carlos Saura, Rafael Azcona

Cinematograaf

Luis Cuadrado

Monteur

Pablo G. del Amo

Producent

Elías Querejeta

Productiebedrijven

Elías Querejeta Producciones Cinematográficas S.L.

Meer informatie

Taal

Spaans

Productielanden

Spanje

Jaar

1973

Technische gegevens

Formaat
35mm

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.