08 19 okt. '24
3944aeb7 f96d 49d4 bfac 92785278d829

Armand De Heselle, Luk Gubbels

Congo Express

Editie 1986
82' - 1986 - Drama - Taal: Nederlands
Regisseur: Armand De Heselle, Luk Gubbels Met: Elie Aerts, François Beukelaers, Christine Bosmans
Congo Express is op het eerste gezicht een vrij zwartgallig verhaal waarin een oud-huurling zijn heimwee naar betere dagen tracht te verzuipen in het door hemzelf lusteloos opengehouden café "Congé Express". In en rond het café circuleren een aantal figuren waaronder drie koppels van evenveel verschillende generaties, die elk exemplarisch zijn voor de hedendaagse problemen van hun generatie en, in voorkomend geval, voor de frustraties die zij uit het verleden meedragen. Huurling Jean en Nadia, veertigers, met alle wrok die uit al hun ongerealiseerde ambities voortkomt, Roger en Lucienne, dertigers en ·dus behorend tot de verloren generatie die de economische crisis voortbracht en Louis en Louisette, de kinderen van die crisis die het als tieners al zowat bekeken hebben en later minder desillusies zullen oplopen omdat ze nu geen illusies hebben. Communicatiestoornis alom tussen al die individuen - een gelukkige afloop is trouwens niet gegarandeerd - en, we zeiden het reeds, een verhaal dat niet onmiddellijk tot de evasie-cinema kan gerekend worden. "Maar die zwartgalligheid," aldus regisseurs De Hessele en Gubbels, "zal heel wat gerelativeerd worden door heel wat prikjes humor die we er hier en daar gaan instoppen." De aantrekkingkracht die Congo Express op het jongere publiek moet uitoefenen zal mede in de bijdrage van Walter Grootaers en zijn Kreuners liggen. (G.M. in Het Volk, 17.4.1986).

Congo Express is een film over mensen die tegelijk jagers en prooi zijn, wreed en mooi zijn, en allemaal gekneld zitten tussen het verleden en wat nog mogelijk is, tussen wat zij hadden willen doen en wat zij gedaan hebben. (Première, mei 1986). Armand De Hessele en Luk Gubbels maakten samen kortfilms voordien. Congo Express is hun langspeelfilmdebuut.

Image gallery

3944aeb7 f96d 49d4 bfac 92785278d829

Generiek

Regisseur

Armand De Heselle, Luk Gubbels

Met

Elie Aerts, François Beukelaers, Christine Bosmans

Scenario

Bob Goossens

Cinematograaf

Willy Stassen

Producent

Willem Thijssen

Meer informatie

Taal

Nederlands

Productielanden

België

Jaar

1986

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?