09 20 okt. '24
Ffc15fab 9cd1 4e58 955d fa814429c62e

Henri Colpi

Codine

98' - 1963 - Misdaad, Drama - Taal: Frans, Roemeens
Regisseur: Henri Colpi Componist: Henri Colpi, Theodor Grigoriu Met: Alexandru Virgil Platon, Razvan Petrescu, Françoise Brion

De beroemde Roemeense schrijver Panaït Istrati (1884-1935) schreef zijn meeste romans en verhalen in het Frans. Zijn beroemdste werk is De Vertellingen van Adriaan Zograffi, waartoe ook Codine behoort. Het is het verhaal van een reus met een kinderhart. Een bittere reus evenwel, want zijn moeder verkocht hem en met zijn brute kracht leeft in hem de zucht onrecht te wreken. Alleen een mooie, lichtzinnige vrouw wint zijn vertrouwen. Daarnaast ontstaat ook een vriendschap met een knaap : het is een vriendschap van twee mensen op gelijke voet en daarin komt zijn goedheid boven. Ook met de moeder van het jongetje ontstaat een goede band: zij is voor hem wat een moeder moet zijn.

Codine is een film vol ontroerende scenes die geplaatst worden in de prachtige landschappen van Roemenië. Colpi kijkt naar de mensen met de ogen van het hart, schrijft Jos Burvenich in 1964. De jury op het Festival van Cannes was evenwel niet zo onder de indruk. Codine kreeg de prijs voor het beste script.

(Vrij naar Film en Televisie, juli 1963)

Image gallery

Ffc15fab 9cd1 4e58 955d fa814429c62e

Generiek

Regisseur

Henri Colpi

Componist

Henri Colpi, Theodor Grigoriu

Met

Alexandru Virgil Platon, Razvan Petrescu, Françoise Brion

Scenario

Panait Istrati, Yves Jamiaque, Dumitru Carabat

Cinematograaf

Stefan Horvath, Marcel Weiss

Monteur

Jasmine Chasney, Henri Colpi

Producent

Samy Halfon

Meer informatie

Taal

Frans, Roemeens

Productielanden

Roemenië, Frankrijk

Scenario gebaseerd op

"Les Récits d'Adrien Zograffi" (Panait Istrati)

Jaar

1963

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?