09 20 okt. '24
049397fd d5bf 4fa3 91b7 748b30e5606e

Hal Ashby

Bound for Glory

Editie 1986
147' - 1976 - Drama, Biografie - Taal: Engels
Regisseur: Hal Ashby Componist: Leonard Rosenman, Woody Guthrie Met: David Carradine, Ronny Cox, Melinda Dillon

Bound for Glory is een lange film over 4 jaar uit het leven van Woody Guthrie, de legendarische folk-singer die meer dan duizend liedjes schreef die op zichzelf een treffend commentaar vormen op de Verenigde Staten in de jaren dertig. Voorts tracht de film in te gaan op enkele conflicten in de persoonlijkheid van Guthrie, en een beeld te schetsen van zijn liefde voor zijn volk, een liefde die hij zijn leven lang trouw is gebleven. Zo bestreed hij elke inbreuk op de vrijheid, vocht hij tegen alles wat zijn inspiratie kon belemmeren. Hij was voortdurend op de dool: zijn leven is een lange exploratietocht doorheen een land dat hij na enige tijd door en door kende en dat hij in talloze facetten in zijn liedjes vastlegde met een opmerkelijke accuraatheid.

Naast dit individuele avontuur van Guthrie biedt deze film ook een reeks episoden die een man in zijn leven doormaakt, tijdens dewelke hij zijn kracht en haar beperking leert kennen.

Wie van Bound for Glory een objektief levensrelaas verwacht zal evenwel bedrogen uitkomen. Hij bestrijkt maar vier jaren uit Guthrie's leven en maakt van Guthrie een figuur zoals Ashby hem zelf ziet. Hij is in de film een principieel man, die zich niet door het succes laat kisten en geen concessies doet. Maar hij is in Ashby' s film geen messias.

"De idee om het leven van folksinger en nationale held Guthrie te verfilmen kwam van de producent. Mits er enkele wijzigingen in het scenario kwamen zag ik er wel een goede film in. De grootste moeilijkheid was evenwel een geschikte hoofdacteur. Carradine leek o.k., maar hij geleek maar weinig op Guthrie. Maar ikzelf vond dat net goed. Het zou stom geweest zijn een copie van Guthrie op het scherm te zetten. Ik gaf Carradine dan ook opdracht zichzelf te zijn. Of we Guthrie's autobiografie strikt moesten volgen was ook een vraag: was Guthrie wel eerlijk in zijn eigen boek?"

(Vrij naar persmap en rp, Film & Televisie, juli 1977)

Image gallery

784eecad cabb 483e 9270 d2f46404f338
381f1be3 7655 43f4 be7c 22cfe72f7c30
049397fd d5bf 4fa3 91b7 748b30e5606e

Generiek

Regisseur

Hal Ashby

Componist

Leonard Rosenman, Woody Guthrie

Met

David Carradine, Ronny Cox, Melinda Dillon

Scenario

Robert Getchell

Cinematograaf

Haskell Wexler

Monteur

Pembroke J. Herring, Robert C. Jones

Producent

Robert F. Blumofe, Harold Leventhal

Meer informatie

Taal

Engels

Productielanden

Verenigde Staten van Amerika

Scenario gebaseerd op

"Bound for Glory" (Woody Guthrie)

Jaar

1976

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?