09 20 okt. '24
5663769d e3c1 4b73 99bd 2420ff5da9b0

Pierre Földes

Saules aveugles, femme endormie (Blind Willow, Sleeping Woman)

100' - 2022 - Drama, Animatiefilm - Taal: Engels
Regisseur: Pierre Földes Componist: Pierre Földes Met: Michael Czyz, Zag Dorison, Jesse Noah Gruman
Gebaseerd op kortverhalen van Murakami weet deze heerlijk surrealistische animatiefilm van componist-filmmaker Pierre Földes het existentialisme en de humor van de schrijver perfect te vatten.
Componist-filmmaker Pierre Földes weet perfect het existentialisme en de ironie van Murakami te vatten in deze heerlijk surrealistische animatiefilm.

Een praatzieke kikker die Nietzsche, Joseph Conrad en Ernest Hemingway citeert en Tokyo wil redden van een gigantische worm met de hulp van een schizofrene, verlegen accountant, terwijl diens weinig ambitieuze collega probeert om te gaan met zijn gefrustreerde vrouw en zijn verdwaalde kat. En dat allemaal na de verwoestende aardbeving en daaropvolgende tsunami in de Japanse stad in 2011. Dit opmerkelijke allegaartje vormt de basis voor het debuut van de Franse componist-filmmaker Pierre Földes, geïnspireerd op een handvol kortverhalen van Haruki Murakami.

De wereld van Murakami – een van de grootste schrijvers van de contemporaine wereldliteratuur – is er een tussen fantasie en (sur)realiteit, gevuld met sigarettenrook, peinzende mannen, speels gefilosofeer, seks en ironische humor. Zijn verhalen hebben al menig filmmaker beïnvloed én tot wanhoop gedreven, want het verfilmen van Murakami is tricky business. Aan de ene kant leent zijn materiaal zich perfect tot fijnzinnige, diepmenselijke en zelfs mysterieuze portretten (waaronder recent nog het Oscarwinnende Drive My Car van Ryûsuke Hamaguchi); aan de andere kant zijn Murakami’s ironie en magische realisme niet gemakkelijk te vatten op het grote scherm – althans niet in live-action. Dan is animatie een beter medium, vindt Pierre Földes. Met Blind Willow, Sleeping Woman voegt hij daad bij het woord.

Tussen werelden in zo lijkt, en tussen existentialisme en ironie en met dat kenmerkende vleugje absurditeit capteert Földes perfect de geest van Murakami’s oeuvre. Alsof de twee zich op dezelfde unieke golflengte bevinden. Om de auteur en diens entourage te overtuigen de rechten te verkopen, creëerde de animator een “grafische bijbel” waarin hij zijn unieke stijl voorstelde. “Wat zichtbaar is voor iedereen is niet het belangrijkste”, zegt de kikker in de film, maar Földes innovatieve visuele stijl is een van de highlights van deze adaptatie. Voor elk shot werd eerst een live-action referentie gefilmd – een traditionele filmshoot zeg maar. Om daarna de hoofden van de acteurs in te ruilen voor 3D-animatie, zonder daarvoor motion capture te gebruiken. Achter al het bizarre – zowel narratief als visueel – schuilen portretten van mensen die worstelen met de schaduwen van hun angsten en zwaktes, op zoek naar zichzelf en hun plaats in de wereld.

Image gallery

9aeea90f 6346 4c59 b3f5 61f6073dece9
01d85af5 02e9 46d4 90df 424b57b66623
5663769d e3c1 4b73 99bd 2420ff5da9b0

Generiek

Regisseur

Pierre Földes

Componist

Pierre Földes

Met

Michael Czyz, Zag Dorison, Jesse Noah Gruman

Scenario

Pierre Földes

Cinematograaf

Étienne Boilard

Monteur

Kara Blake

Producent

Tom Dercourt, Emmanuel-Alain Raynal, Pierre Baussaron, Pierre Urbain, David Mouraire, Luc Déry, Kim McCraw, Galilé Marion-Gauvin, Antoine Coutant, Pierre Földes, Joost De Vries

Productiebedrijven

Miyu Productions

Distributeur

Imagine Film Distribution

Meer informatie

Taal

Engels

Productielanden

Canada, Nederland, Frankrijk, Luxemburg

Scenario gebaseerd op

Haruki Murakami

Jaar

2022

Filmografie

Pierre Földes
Blind Willow, Sleeping Woman (2022)

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?