09 20 okt. '24
00930b78 4dd9 4184 9aea aff86f96aa1b

Ulrike Ottinger

Bildnis einer Trinkerin (Ticket of No Return)

Editie 1982
108' - 1979 - Drama - Taal: Duits, Engels
Regisseur: Ulrike Ottinger Componist: Peer Raben Met: Tabea Blumenschein, Lutze, Magdalena Montezuma, Nina Hagen
BILDNIS EINER TRINKERIN schetst het portret van twee dranklustige vrouwen. Zij, een zeldzaam mooie vrouw, rijk en excentriek, haar gevoelens achter een ijzeren masker verbergend, besluit haar dagelijkse leventje op te geven. Ze koopt een vliegtuigtiket “aller jamais retour” Berlijn. Ze wil in een voor haar totaal vreemde stad alles vergeten om zich voluit te kunnen koncentreren op haar enige wens, haar exkslusieve lotsbestemming: drinken, leven om te drinken, zich bewust dood drinken. En dit volgens een nauwkeurig uitgestippeld schema, een soort alternatieve sightseeing tour doorheen Berlijn. Op deze tocht kruist dit extravagant wezen een eerder ordinaire vrouw. Het is het type van de sociale drinkster, veel emotioneler, thuis in het milieu en er ook afhankelijk van. Onwillekeurig loopt de levenswandel van beide personages parallel.
Het relaas van deze twee figuren tekent zich onverbrekelijk af tegen de achtergrond van de Berlijnse “scene”. Rocksterren (o.a. Een fragment met Nina Hagen), kunstenaars (Eddie Constantine), taxichauffeurs, een travestiet, een dwerg, maken er deel van uit. In deze Berlijnse sfeerschets worden enkele pottenkijkers van de goegemeente niet vergeten: het gezond verstand, de socioloog, de statisticus, die ongevraagd en welleerd kommentaar geven op de fauna van het milieutje dat de dranklustige vrouwen doorkruisen.
De bizarre enscenering van BILDNIS EINER TRINKERIN met kunstig aangeklede personages in de moderne omgeving van het grootsteedse landschap verwijst duidelijk naar de teatrale richting in de recente Duitse film. Ook de opbouw van de film - in een soort tonelen - is hiervoor kenschetsend. Deze formele aspekten versterken juist de betrokkenheid van de toeschouwer bij het drinkersdrama, dat ook het zijne kan zijn. Juist de artificiëel-afstandelijke sfeer van de film benadrukt de tragiek van het gebeuren. De vrouwen verkeren in de onmogelijkheid om in kontakt te komen met elkaar, soms ontbreekt zelfs een notie van herkenning ondanks hun gemeenschappelijke activiteit. Niet zozeer het verschil in sociaal niveau - een reëel verschil - houdt de vrouwen van elkaar verwijderd, maar doodeenvoudig (een teveel aan) alcohol.
BILDNIS EINER TRINKERIN overstijgt daardoor het louter individuele en fascineert door de soms groteske enscenering van het Berlijnse milieu, terwijl Tabea Blumenschein die de mooie, excentrieke vrouw gestalte geeft, voor de drank geboren lijkt. (R.S.)

Image gallery

00930b78 4dd9 4184 9aea aff86f96aa1b
Cfa84282 7baf 482f 9022 5908b5ce3b02

Generiek

Regisseur

Ulrike Ottinger

Componist

Peer Raben

Met

Tabea Blumenschein, Lutze, Magdalena Montezuma, Nina Hagen

Scenario

Ulrike Ottinger

Cinematograaf

Ulrike Ottinger

Monteur

Ila von Hasperg

Meer informatie

Taal

Duits, Engels

Productielanden

Duitsland

Jaar

1979

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?