D5500554 5be4 42fc bc21 fd312f6b792c

Dave Fleischer

Betty Boop, Scandals of the Thirties

Regisseur Dave Fleischer
- 1931 - Komedie, Animatiefilm, Kortfilm - Taal: Engels

BETTY BOOP is het personage dat ontsproten is uit de fantazie van duo Max en Dave Fleischer: de scheppers van Popeye.
Met haar sensueel mondje, haar grote wimpers, haar oorbelletjes en haar jartellen was Betty Boop zowat het erotisch schandaal van de jaren dertig, wat trouwens meer dan eens tot gevolg had dat de censuur ingreep.
Dit is trouwens een niet onbelangrijke verklaring waarom Betty Boop nooit de populariteit en gekendheid die ze verdiende, haalde in de tekenfilmwereld van die tijd, waar toen al, Walt Disney, met zijn zeemzoeterige produkten zijn suprematie begon te vestigen. Fleischer's personage is nochtans veel vitaler en kreatiever: ondanks haar zedeloosheid komt Betty Boop veel sympathieker over en met veel meer humor. Ze is in tegenstelling tot de Walt Disney kreaturen, die veeleer een onbestaande wereld sublimeren, veel meer ingeankerd op de aktualiteit.

Deze meer realistische kijk op het leven is trouwens de ondergang geweest voor Fleischer: het publiek heeft hem ( ten onrechte ) ongelijk gegeven. Hij was opgewassen tegen de konkurrentie van Disney zolang de produktie van tekenfilms maar bleef bij kortfilmpjes. In het begin was Popeye zelfs populairder dan Mickey Mouse, maar eenmaal Sneeuwwitje de wereld begon te veroveren ...

Fleisher was niet zo demagogisch en kommerciëel ingesteld als Disney; hij was iemand die de generatie van de surrealisten beleefd had, en nog steeds een grote bewondering voor ze koesterde. Met zijn ongebreidelde fantazie ging hij aan de slag in de filmwereld. Met zijn eigen familieleden en vrienden richtte hij zijn eigen firma op. Hij was feitelijk de eerste die zich volledig heeft ingezet voor een domein dat toen nog totaal braakliggend was. Hij heeft er achteraf echter nooit meer van kunnen profiteren. (vrij naar "Télérama")

Amerikaanse tekenfilmpjes uit de jaren dertig. Heel de verwezenlijking ( regie, scenario, animatie, produktie, stemverlening etc.) gebeurde door MAX FLEISHER en zijn familie zelf. De verdeling werd toendertijd verwezenlijkt door de grote firma Paramount. De meeste filmpjes, waarvan er maar een selektie getoond worden, dateren van de period? 1931 tot 1936.

Image gallery

D5500554 5be4 42fc bc21 fd312f6b792c

Generiek

Regisseur

Dave Fleischer

Producent

Max Fleischer

Meer informatie

Taal

Engels

Productielanden

Verenigde Staten van Amerika

Jaar

1931