09 20 okt. '24
E3fa81a4 f6be 4472 89a0 44f5c36dbfbe

André Delvaux

Babel opéra, ou la répétition de Don Juan de Wolfgang Amadeus Mozart (Babel Opera)

94' - 1985 - Komedie - Taal: Nederlands, Italiaans, Frans
Regisseur: André Delvaux Met: José van Dam, Pierre Thau, Ashley Putnam

Tijdens de maand augustus wordt in de Nationale Opera Mozarts Don Giovanni gerepeteerd. Een verzengende hitte in het lege Brussel. Soms onweert het ... José Van Dam is Don Giovanni. Rond hem werken zangers, gedirigeerd door Sylvain Cambreling. Karl Ernst Herrmann bereidt zijn mise en scène voor in een repetitielokaal. Men spreekt alle talen in de opera. Men hoort er, zoals in België, alle accenten. Dit is Babel. Rond deze opera in wording draaien allerlei personages uit een komedie. François, die ervan droomt zijn eigen Don Juan te ensceneren in het overstroomde Scheldelandschap ten noorden van Antwerpen; Sandra, een dood jaloerse vrouw die alsmaar zit te wachten; Ben, zijn assistent, die zoals hij gefascineerd is door de komst van de kokette Stéphane. Terwijl de personages van Mozart en Da Ponte vorm beginnen te krijgen tijdens de repetities in de gouden foyer en de decors, kruisen zij elkaar, houden van elkaar en vinden elkaar terug zoals Donna Anna en Donna Elvira die keer verleid en verlaten worden door Don Giovanni, zoals Zerlina en de Commendatore die de verleider in het hellevuur zal opslokken. De zoektocht van François brengt hem bij Monteyne, de beeldhouwer, en in de tuin - het kerkhof van Octave Landuyt.

Babel Opera is een film over de levensvreugde in dit land. Een film over de angst om te verdwijnen, om onze steden te verliezen en onze landschappen.

(Persmap)

Andre Delvaux' naam is onlosmakelijk verbonden met het zg. 'magisch realisme', dat steeds doorheen zijn films schemert. Tot zijn belangrijkste films behoren o.m. De Man die zijn haar kort liet knippen (1965), Rendez-vous à Bray (1971), Belle (1973), Met Dieric Bouts (1979), Een vrouw tussen hond en wolf (1979) en Benvenuta (1983).

Image gallery

E3fa81a4 f6be 4472 89a0 44f5c36dbfbe

Generiek

Regisseur

André Delvaux

Met

José van Dam, Pierre Thau, Ashley Putnam

Scenario

André Delvaux

Cinematograaf

Charles Van Damme, Walther Vanden Ende

Monteur

Albert Jurgenson

Niet-originele muziek

Wolfgang Amadeus Mozart

Meer informatie

Taal

Nederlands, Italiaans, Frans

Productielanden

België

Jaar

1985

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?