09 20 okt. '24
4cfbe71f 80bc 49da 8f02 876fcefecd5e

Ali Özgentürk

At

Editie 1982
116' - 1982 - Drama - Taal: Turks
Regisseur: Ali Özgentürk Componist: Okay Temiz Met: Bektas Altinok, Ýlhami Bekir, Erol Demiröz

Deze film is helemaal geen paardenfilm, maar een verpletterende kennismaking met de slums en de mizerie in Istanboel. Zoals het nu stilaan geweten is, cfr. “De Kudde” en “Yol”, worden ook Turkse kineasten gebanvloekt in hun eigen land. Maar ook voor deze film was dat geen hinder om hem in een prachtige fotografie af te werken.

Wees niet in verwarring door de titel: AT is helemaal geen film over paarden, maar een prachtig gefotografeerd en aangrijpend beeld van de armoede en de wanhoop in de achterbuurten van lstamboel. De regisseur droeg zijn film op aan zijn vader en vertelt het verhaal van een ongeletterde anatolische boer die maar voor één ding leeft: zorgen dat zijn zoon een beter lot beschoren wordt.
Vader en zoon trekken naar de grootstad in de hoop genoeg geld te kunnen verdienen om school te kunnen lopen.Ze komen echter van de drop in de regen terecht: hun leven wordt in een hel herschapen met als grootste duivels de stadskriminaliteit, de menselijke onverschilligheid, de omkoperij en de bureaukratie.
AT is een film die direkt raakt omdat hij zo menselijk is: sommige momenten zijn zelfs
onvergetelijk.
Ook de vorige film van deze regisseur was reeds een klapper: het betrol HAZAL. Met deze twee films gaat Ali Ozgenturk ongetwijfeld in de rangen van de grote internationale regisseurs en blijft hij dus een gegarandeerde topper op festivals. Een eer die hij verdient en die de Turkse kolonels hem zeker niet zullen afpakken.
Nota bene: Ali Ozgenturk staat ook op hun "zwarte lijst".
(uit de Persmap)

Image gallery

4cfbe71f 80bc 49da 8f02 876fcefecd5e
1a9ad87f fb33 432d ba08 59fa2a335c31

Generiek

Regisseur

Ali Özgentürk

Componist

Okay Temiz

Met

Bektas Altinok, Ýlhami Bekir, Erol Demiröz

Scenario

Isil Özgentürk

Cinematograaf

Kenan Ormanlar

Monteur

Yilmaz Atadeniz

Meer informatie

Taal

Turks

Productielanden

Turkije

Jaar

1982

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?