09 20 okt. '24
75cc7126 a8fa 46c3 9dae 31e18e821589

Shipei Wen

Are You Lonesome Tonight? (热带往事)

95' - 2021 - Misdaad, Mysterie, Drama - Taal: Chinees
Regisseur: Shipei Wen Componist: Hank Lee Met: Eddie Peng, Sylvia Chang, Yanhui Wang
De dader van een vluchtmisdrijf puzzelt de gevolgen bijeen van zijn afspraak met het noodlot in de Chinese misdaadthriller Are You Lonesome Tonight? Een beloftevol debuut met bedwelmende cinematografie over schuld en boete, een zwaar geweten en ruis op het geheugen.
Broeierige en gestileerde neo-noirfilm uit China waarin het verleden opflakkert als een tropische ziekte.

Tijdens de smoorhete zomer van 1997 herstelt Xueming airco’s in de Zuid-Chinese havenstad Guangzhou. Op een nacht rijdt hij in een moment van onoplettendheid een voetganger dood. In paniek ontdoet Xueming zich van het lichaam en vlucht hij weg. Om het knagen van zijn geweten tegen te gaan, zoekt de getormenteerde reparateur contact met de weduwe van het slachtoffer, mevrouw Liang, net zoals de politieman die het onderzoek leidt. Alle drie raken ze verstrikt in de losse eindjes van wat haar echtgenoot verborgen hield voor de buitenwereld.

Broeierige, gestileerde neo-noirfilms en China; 't is een geslaagd huwelijk. Zoals Diao Yinan met Black Coal, Thin Ice (FFG2014) en The Wild Goose Lake (FFG2019) slaagt debuterend regisseur Wen Shipei er ook in maatschappijkritiek binnen te smokkelen. Een stroompanne hult het land en de levens van zijn inwoners letterlijk en figuurlijk in duisternis. Wen modelleerde de imperfecte Xueming en Liang, neergezet door de Taiwanese steracteurs Eddie Peng en Sylvia Chang, naar zijn eigen ouders in de jaren ‘90. Als kind schatte hij zijn vader een kleine crimineel met een groot hart en was hij onder de indruk van hoe zijn moeder lokale gangsters wist af te houden. Dat plantte het zaadje voor dit moderne misdaaddrama dat de vraag stelt of vergiffenis mogelijk is zolang het geheugen blijft straffen. De aanhoudende hitte maakt de personages gespannen en tast hun herinneringen aan, versterkt door de koortsige snaren op de soundtrack van de in Taiwan geboren Canadese componist Hank Lee. In het Engels klonk de filmtitel oorspronkelijk Tropical Memories of Tropical Past. Het verleden flakkert op als een tropische ziekte.

Het dromerige en gefragmenteerde karakter van de vertelling, flikkerend als een tl-lamp in een verlaten gang, haakt eveneens aan bij de vroege (misdaad)films van Wong Kar-wai, in de traditie van de Hongkongse actiecinema. Zoals in het recent gerestaureerde As Tears Go By (1988) en Fallen Angels (1995) mag een jukebox dan niet ontbreken. Hier speelt die de melancholische ballade waarnaar de film is vernoemd, door Elvis Presley de eeuwigheid in gecoverd. Are You Lonesome Tonight? heeft stijl in overvloed én een vleugje inktzwarte humor. In Cannes genomineerd voor de Caméra d’Or, de prijs voor het beste regiedebuut.

Image gallery

03006b72 95e0 4016 ba6d 2adda51dbe68
Ba2f1220 6b1f 469a 8194 1ced55f052eb
75cc7126 a8fa 46c3 9dae 31e18e821589

Generiek

Regisseur

Shipei Wen

Componist

Hank Lee

Met

Eddie Peng, Sylvia Chang, Yanhui Wang

Scenario

Shipei Wen, Noé Dodson, Yinuo Wang, Binghao Zhao

Cinematograaf

Cedric Cheung-Lau, Xiaosu Han, Zhang Heng, Andreas Thalhammer

Monteur

Hangchen Cao, Noé Dodson, Jie Dong, Will Wei, Lin Zhu

Producent

Jingxuan Hu, Jing Wang

Productiebedrijven

Dirty Monkey Films Group

Distributeur

September Film

Meer informatie

Taal

Chinees

Productielanden

China

Jaar

2021

Filmografie

Shipei Wen
A short Film About Nothing (short, 2017), Are You Lonesome Tonight? (2021)

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?