08 19 okt. '24
01a80e10 87d7 4d7e a198 415cf0a97f6b

Frank Cassenti

Archie Shepp: Je suis jazz... c'est ma vie

Editie 1984
52' - 1984 - Documentaire - Taal: Engels
Regisseur: Frank Cassenti Componist: Archie Shepp Met: Cheikh Fall, Clifford Jarvis, Siegfried Kessler, Archie Shepp

Deze film werd in een dubbelprogramma vertoond met MYSTERY, MR. RA.

FRANK CASSENTI
Geboren in 1945 in Rabat. Is zowel muzikant als filmrealisator. Maakt sedert 1973 zeer veel
dokumentaires voor de televisie maar valt tussendoor ook op met een aantal langspeelfilms zoals L'AFFICHE ROUGE in 1975 en LA CHANSON DE ROLAND.

Double Bill Jazz: Sun Ra/ Archie Shepp
Twee middellange films die bij elkaar horen omdat ze van dezelfde maker zijn, omdat ze ongeveer hetzelfde onderwerp hebben, omdat het de twee eerste delen zijn van een reeks van vier die Cassenti op het getouw zet. Archie Shepp als muzikant en en als artiest voorstellen hoeft niet meer. Cassenti brengt hem ook meer op de voorgrond als een vertegenwoordiger van de hedendaagse Amerikaanse samenleving. Archie Shepp speelt hier gewillig op in: hij ontpopt zich als een echt akteur-akteur. Dat is hij overigen altijd een beetje geweest want hij komt van de toneelplanken en heeft zeer veel teksten geschreven. Cassenti geeft toe dat hij in Archie Shepp veel raakpunten vindt met de Amerikaanse kineast-akteur John Cassavettes, wiens films ook doordrongen zijn van de muzikaliteit, van de “feeling” van de jazz.

Archie Shepp: de zwarte intellektueel die met zijn muziek de kadans van de samenleving illustreert; een muziek die de impulsen van zijn tijd op de juiste toon ritmeert !

Sun Ra daarentegen is uiteraard een totaal andere mens, andere muziek ook. Komponist, pianist, dichter, maar polemist en kontestaant. Niemand weet precies hoe oud Sun Ra is, maar welk belang heeft dit voor iemand die met zijn muziek de toehoorders tot ‘“geluk” wil en weet te stemmen ? Deze zonderlinge maar virtuoze all-round-muzikant heeft ooit zelf nog een elektrische piano ontworpen. Deze zomer nog was hij hier in Vlaanderen de grote blikvanger op het festival van Boechout.

Image gallery

01a80e10 87d7 4d7e a198 415cf0a97f6b

Generiek

Regisseur

Frank Cassenti

Componist

Archie Shepp

Met

Cheikh Fall, Clifford Jarvis, Siegfried Kessler, Archie Shepp

Cinematograaf

Jean-Michel Humeau, François Manceaux, Bruno Privat

Monteur

Michèle-Annie Mercier

Producent

Hubert Niogret

Meer informatie

Taal

Engels

Productielanden

Verenigde Staten van Amerika, Frankrijk

Jaar

1984

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?