6da8404e 8a22 43fa a5fb 786a829b17b6

Gerald Kargl

Angst

Regisseur Gerald Kargl Componist Klaus Schulze Met Erwin Leder, Robert Hunger-Bühler, Silvia Ryder
Editie 1984
87' - 1983 - Drama, Horror, Thriller - Taal: Duits
GERALD KARGL
Werd geboren in 1953 in Villach. Hij genoot een lerarenopleiding en werkt sinds 1977 in Wenen. ANGST is zijn eerste langspeelfilm. Voordien maakte hij drie kortfilms: RATATATA (1976) - een documentaire, SKISZENEN MIT FRANZ KLAMMER (1976) en DAS VERTRAUTE OBJEKT (1982). ANGST is niet de eerste film waarvoor hij samenwerkte met Oscarwinnaar Zbigniew Rybczynski. De SKISZENEN werden door hen beiden geregisseerd,. Rybczynski is ten onzent bekend van TANGO en ook dit jaar present in de Oberhausen-hommage.

Angst
ANGST vertelt het verhaal van een sadist die mensen vermoord heeft. Zulke moorden gebeuren vrij zelden en ze maken snel carrière in de pers: "beesten" van deze soort raken snel beroemd. De zaak die de film inspireerde kreeg meer dan uitvoerige aandacht in de plaatselijke pers. De redenen hiervoor gaan in feite dieper dan pure sensatiezucht. "Ze moesten de doodstraf opnieuw invoeren", "Zoiets zou in Hitlers tijd niet waar geweest zijn", "Aan de galg ermee ... " of "Castreren !" roept de man in de straat. Als veiligheid en orde bedreigd worden is agressie de eerste reactie. Eén psychologische verklaring is dat sexuele psychopaten de verborgen (en verboden) impulsen in elk van ons aanspreken. Hoe luider de roep om bestraffing van deze "monsters", hoe sterker de drang om eigen verboden neigingen te bestraffen en te onderdrukken. Freudiaanse overdracht, boete voor onbeheersbare fantasieën.
En wie heeft die niet ?"Sexuele psychopaten zijn zondebokken, naar de hel verwenst om het verbodene bij een bevolking uit te drijven. Een identificatie met de misdadiger, en zelfs een geheime voldoening enerzijds, een identificatie met het collectieve "Super Ego" dat het verbod oplegt anderzijds". (Schorsch and Becker, 1977). Sexmaniakken zijn dus een uitlaatklep : Jack the Ripper, Rudolf Höss en het barbarendom van Auschwitz -alle zijn ze bruikbaar. De media zijn hen bijna dankbaar om hun bestaan. De maatschappij heeft haar psychopaten nodig.

Image gallery

6da8404e 8a22 43fa a5fb 786a829b17b6
56476c34 b623 4241 afcc 03cd1ec65e08

Generiek

Regisseur

Gerald Kargl

Componist

Klaus Schulze

Met

Erwin Leder, Robert Hunger-Bühler, Silvia Ryder

Scenario

Gerald Kargl, Zbigniew Rybczynski

Cinematograaf

Zbigniew Rybczynski

Monteur

Zbigniew Rybczynski

Producent

Gerald Kargl, Josef Reitinger-Laska

Meer informatie

Taal

Duits

Productielanden

Oostenrijk

Jaar

1983