09 20 okt. '24

Louis Malle

Alamo Bay

Editie 1985
98' - 1985 - Actie, Drama, Romantisch - Taal: Engels
Regisseur: Louis Malle Componist: Ry Cooder Met: Amy Madigan, Ed Harris, Ho Nguyen

In Alamo Bay, een kleine vissershaven aan de Texaanse kust, hebben zich tijdens enkele jaren enkele tientallen Vietnamese families gevestigd na een bootvlucht uit hun vaderland. Dat valt niet zo in de smaak van de autochtone bevolking en er ontstaan al vlug spanningen. Die vlijtige nieuwkomers zijn erg gehecht aan hun taal en gewoonten, en, wat erger is, zij staan onverschillig tegenover reglementen en zijn bereid tegen veel lagere lonen te werken. Dat leidt dan ook tot botsingen op zee, tot sabotage, tot verbaal en fysiek geweld. Temidden van deze wrijvingen werkt Glory noest om haar onderneming recht te houden. Zij staat tegenover het onbegrip van haar vader Wally én de ambities van haar minnaar Shang, die haar verwijt de Vietnamezen te bevoordelen.

Op een dag komt Dinh, een jonge vluchteling, in Alamo Bay aan. Hij neemt zich voor met een eigen boot op zee te gaan. Glory aarzelt eerst om hem te helpen, maar laat zich overtuigen door zijn beslistheid, zijn moed en zijn naïviteit. Alamo Bay is een film over intolerantie, racisme en kleinsteedsheid. Tegelijk ook is het een film over de tweeslachtigheid van de kleine Amerikaan, die dezelfde mensen enkele jaren eerder "voor de vloek van het communisme was gaan behoeden", maar die nu deze vluchtelingen als 'commies' uitspuugt, wanneer zij zijn Amerikaanse grond betreden. Een tamelijk delicaat onderwerp, gezien de heropleving van Ku Klux Klan en soortgelijke bedenkelijke Amerikaanse instituten ...

(Vrij naar persmap en Variety 3.4.1985)

Louis Malle (1932) werd in 1957 op slag befaamd met zijn Ascenseur pour l'Echafaud. Hij was een van de voormannen van de Nouvelle Vague en behaalde talloze hoge onderscheidingen, w.o. Venetië 1958, 1963 en Cannes 1971, 1978. Na 1975 ging hij in Amerika werken.

Image gallery

F34afc66 e416 4e77 9ec7 aac2bedbc071
0f9cf6f1 d0a8 49b3 81b2 3a0a8817cd2e

Generiek

Regisseur

Louis Malle

Componist

Ry Cooder

Met

Amy Madigan, Ed Harris, Ho Nguyen

Scenario

Alice Arlen

Cinematograaf

Curtis Clark

Monteur

James Bruce

Producent

Louis Malle, Vincent Malle

Meer informatie

Taal

Engels

Productielanden

Verenigde Staten van Amerika

Jaar

1985

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?