09 20 okt. '24
672d112a cb4a 461a a1b4 0bf8669056ba

Norman Jewison

Agnes of God

Editie 1987
98' - 1985 - Mysterie, Drama - Taal: Latijn, Frans, Engels
Regisseur: Norman Jewison Met: Jane Fonda, Anne Bancroft, Meg Tilly

Hachelijk. Dat is de taak die Norman Jewison op zich nam met het verfilmen van het toneelstuk « Agnes of God » van John Pielmeier. Het toneelstuk speelt zich af in de kamer van een psychiater en het decor bestaat uit twee stoelen en een asbak.

Er wordt hard gediskussieerd over het lot van een jonge kloosterzuster, Agnes. Zij bracht een kind ter wereld en had het direkt na de geboorte vermoord. De overste gelooft dat Agnes in een paniekstemming handelt nadat ze op een « mirakuleuze » manier zwanger was geworden. Een dergelijke uitleg verwijst psychiater Martha Livingstone naar het rijk der fabeltjes en ze zoekt naar een logische verklaring. In opdracht van de rechtbank dient ze trouwens de verantwoordelijkheid van Agnes vast te stellen.
Psychiater Martha Livingstone wordt in de film Agnes of God haast gedwongen om zich over het lot van zuster Agnes te buigen. Ze voelt er helemaal niets voor om een oordeel te vormen over het al dan niet toerekeningsvatbaar zijn van de jonge kloosterzuster.
Als ze zich aan de kloosterpoort meldt, is ze meer dan kribbig en haar gemoedstoestand betert er niet op als de overste van Agnes ook niet op haar tong gevallen is.

Als Livingstone beweert dat « ze geen deel uitmaakt van de Inquisitie » krijgt ze als snibbig antwoord dat « ik (moeder overste Miriam) ook niet uit de middeleeuwen kom ».
Agnes blijkt overigens familie te zijn van moeder Miriam en Martha Livingstone vermoedt dat ze redenen heeft om iets over Agnes’ verleden te verbergen. Een indruk die wordt versterkt als een medezuster van Agnes Martha de raad geeft in de archieven van het klooster te kijken.

Veel verder raakt de psychiater er niet door en met een niet aflatende verbetenheid zoekt ze naar de mogelijke vader van Agnes’ kind. Moeder Miriam gelooft dat Agnes een moderne heilige is, door God uitverkozen en op een bovennatuurlijke manier zwanger geworden. Na veel aandringen mag Martha Agnes onder hypnose behandelen. Norman Jewison is een regisseur die controversiële onderwerpen niet uit de weg gaat. Hij pakte de rechtspraak aan in And Justice for All en maakte met A Soldier’s Story een opgemerkte film over de tegenstelling blank en zwart in de V.S. (vrij naar persdossier)

Image gallery

92fa126c 94a0 48e7 bdc6 23569001a267
672d112a cb4a 461a a1b4 0bf8669056ba

Generiek

Regisseur

Norman Jewison

Met

Jane Fonda, Anne Bancroft, Meg Tilly

Scenario

John Pielmeier

Meer informatie

Taal

Latijn, Frans, Engels

Productielanden

Canada

Jaar

1985

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?