7cc72b4a 894d 4891 8f11 f2c29406f1ae

Michael Blackwood

A Composer's Notes: Philip Glass and the Making of an Opera

Regisseur Michael Blackwood Componist Philip Glass Met Constance DeJong, John DeMain, Richard Einhorn
Editie 1988
57' - 1985 - Historisch, Biografie, Documentaire - Taal: Engels
Philip Glass hoeft hier in de lage landen nog weinig introductie - althans bij een bepaald publiek. Voor het grote publiek blijft zijn muziek alsnog een gesloten boek, hoewel het aantal luisteraars gestadig toeneemt. Zijn muziek voor de films Koyaanisqatsi, Hamburger Hill en Powaqqatsi heeft hem alleszins een stuk bekender gemaakt dan zijn collega's Steve Reich of Terry Riley. Zijn werk omvat enkele opera's en dàt is nu precies zo interessant aan deze componist: hij is één van de weinigen die het medium opera, een medium van een vervlogen tijd, een -nieuwe dramatische en muzikale dynamiek hebben weten geven. Einstein on the Beach, Satthyagraha en Achnaton zijn geen gemakkelijke werken en vinden aldus moeilijker hun weg naar een groter publiek.
Deze film van documentarist Blackwood biedt een verhelderende invalshoek om deze opera 's te benaderen. Blackwood liet Glass immers zelf aan het woord en Glass commentarieert dan ook uitvoerig de voorbereidingen van de dubbele première van zijn opera, die én in de States én in de Bondsrepubliek op dezelfde dag in première ging. De regie van de Opera van Stuttgart was in handen van Achim Freyer, die van Houston van David Freeman, twee verschillende regisseurs die ook elk hun eigen inbreng hadden in de produktie.
Glass illustreert, aan de hand van enkele verschillen, heel wat interessante aspekten van zijn werk. Voorts commentarieert hij de invloeden die in zijn muziek aanwezig zijn , zijn muzikaal concept, het werken met grote orkesten en dies meer.
Ten slotte illustreert deze film nog eens de complexiteit van een operacreatie, die de volle inzet vergt van een hele reeks mensen uit zeer uiteenlopende disciplines en bijgevolg een multidisciplinaire creativiteit tot stand brengt. Ook voor wie geen Glass-liefhebber is dit een verhelderend document. (wp)

Image gallery

7cc72b4a 894d 4891 8f11 f2c29406f1ae
3dae50a7 df7a 4f0d 96bc 8ed557739709

Generiek

Regisseur

Michael Blackwood

Componist

Philip Glass

Met

Constance DeJong, John DeMain, Richard Einhorn

Scenario

Michael Blackwood

Cinematograaf

Mead Hunt

Monteur

Peter Geismar

Meer informatie

Taal

Engels

Productielanden

Verenigde Staten van Amerika

Jaar

1985