09 20 okt. '24
4ef277c3 73d6 4b8b a35f f928ccecd4db

Jonas Carpignano

A Chiara

121' - 2021 - Drama - Taal: Italiaans
Regisseur: Jonas Carpignano Componist: Dan Romer, Benh Zeitlin Met: Swamy Rotolo, Claudio Rotolo, Rosa Caccamo
Na eerder vluchtelingen en de Roma in Calabrië belicht te hebben, sluit Jonas Carpignano zijn trilogie over de Zuid-Italiaanse regio af met een portret van een meisje dat haar vaders dubbelleven ontdekt.
Dit prikkelende portret onderzoekt de frictie tussen familie en 'Familia', en beëindigt Carpignano's Calabrië-trilogie op een indrukwekkende noot.

Je hebt familie en je hebt Familia, met hoofdletter ‘F’. Die eerste hangt samen door liefde en bloed, de andere kleeft aan elkaar door eer en bloederige hebzucht. Deze twee werelden clashen in Jonas Carpignano’s A Chiara, de nieuwste film van de Italiaans-Amerikaanse cineast over het leven en lijden in de verpauperde Zuid-Italiaanse regio Calabrië. In 2015 volgde de regisseur in Mediterranea al een groep Afrikaanse vluchtelingen die aankwam in het havenstadje Gioia Tauro en in 2017 volgde hij de Roma-gemeenschap in A Ciambra. "Ik had niet gepland om een trilogie over deze streek te maken", zei de cineast tegen Deadline. "Ik ging er naartoe voor een kortfilm over rassenrellen, maar daar aangekomen wist ik meteen dat er meer verhalen te vertellen waren."

En die verhalen vindt Martin Scorsese’s poulain – Carpignano’s vorige film werd door hem gefinancierd – altijd in de marge. Samen met zijn favoriete cameraman Tim Curtin boort de Italo-Amerikaan via door de goegemeente verguisde bevolkingsgroepen naar de rommelende onderbuik van de Italiaanse samenleving – die Carpignano en Curtin in hun kenmerkende grauwe, neorealistische en intuïtieve documentairestijl tonen. Maar na zijn portret over de vluchtelingen en Roma in Calabrië, richt hij zijn camera nu op de lokale maffia.

In A Chiara volgt Carpignano de vijftienjarige Chiara (opnieuw vertolkt door een niet-acteur, Swamy Rotolo) die een typisch tienerleventje leidt in Gioia Tauro: ze is verslingerd aan haar smartphone, ze trekt op met vriendinnen en plaagt haar oudere zus. Als die achttien wordt, organiseren Chiara’s ouders een mooi en uitvoerig in beeld gebracht verjaardagsfeest waar heel de buurt naartoe komt. Er wordt gedanst, gespeecht, gehuild, gedronken en zelfs ook stiekem gerookt. Maar als iemand dat dreigt te verklikken bij Chiara’s vader, blijft de puber ijskoud. Niets kan haar raken. En dan ontploft haar vaders auto.

Door in te zoomen op een tienermeisje dat het dubbelleven van haar perfecte papa ontdekt, geeft Carpignano een fikse zwier aan zowel het coming-of-age- als het maffiagenre. Met dit prikkelende portret waarin Carpignano de frictie tussen familie en Familia onderzoekt, eindigt de cineast zijn eigenzinnige Calabrië-trilogie dan ook op een indrukwekkende noot.

Image gallery

B20bce30 6562 4361 a601 bb2310e61e22
4ef277c3 73d6 4b8b a35f f928ccecd4db

Generiek

Regisseur

Jonas Carpignano

Componist

Dan Romer, Benh Zeitlin

Met

Swamy Rotolo, Claudio Rotolo, Rosa Caccamo

Scenario

Jonas Carpignano

Cinematograaf

Tim Curtin

Monteur

Affonso Gonçalves

Producent

Jon Coplon, Paolo Carpignano, Ryan Zacarias, Jonas Carpignano

Productiebedrijven

Stayblack

Distributeur

Imagine Film Distribution

Meer informatie

Taal

Italiaans

Productielanden

Italië, Frankrijk

Jaar

2021

Filmografie

Jonas Carpignano
La Casa D'Argento Bava (short, 2006), Resurrecction Man (short, 2010), Bayou Black (short, 2011), A Chjàna (short, 2012), A Ciambra (short 2014), Mediterranea (2015), A Ciambra (2017)

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?