09 20 okt. '24
Andrea Arnold

Director's Talks

Regisseurs die prachtig kunnen vertellen over hun werk, die nodigen we graag uit! Hang aan de lippen van de meest interessante filmmakers van het moment tijdens onze Director's Talks. Lois Patiño, Ken Loach en Ryûsuke Hamaguchi komen naar Gent.
Lois Patino mayo 2023

Lois Patiño

ma 16.10 - 16:30 - Sphinx 3
→ In combinatie met een kortfilmretrospectieve en Samsara

Regisseur Lois Patiño maakt hoogst unieke films die vormelijk experimenteren met filmtaal. Met zijn langspeler Samsara wilde hij zelfs een film maken die je ervaart met de ogen dicht. Na een retrospectieve van zijn korte werk, duikt Patiño in zijn oeuvre.

Ken Loach f1619679179

Ken Loach

wo 18.10 - 18:30 - Kinepolis 2
→ In combination with The Old Oak

In 2016 won Ken Loach een Joseph Plateau Honorary Award op Film Fest Gent. Zeven jaar later keert hij terug met wellicht zijn allerlaatste film, The Old Oak. De eeuwig militante en strijdvaardige regisseur brak helemaal door in 1970 met het aangrijpende Kes en nestelde zich in de decennia nadien in de harten van de hardwerkende Brit én van de cinefiel. Geen filmmaker die zoveel van zijn werk heeft gewijd aan het leven en lijden van de arbeidersklasse. Ook nu nog gelooft Loach in de kracht van cinema. Na de vertoning van The Old Oak neemt hij uitgebreid de tijd om terug te kijken op zijn uitgebreide filmografie.

Ishibashi Hamaguchi

Ryûsuke Hamaguchi & Eiko Ishibashi

WSA Film Music Days: Creative Partnership
vr 20.10 - 16:30 - Kinepolis 8

Regisseur Ryûsuke Hamaguchi gebruikte niet vaak muziek in zijn films, tot hij die van de Japanse multi-instrumentalist Eiko Ishibashi hoorde. In het veelzijdige oeuvre van Ishibashi - van een opgewekte herinnering aan haar geboortedorp tot een jazzy ode aan personage uit Law & Order - herkende Hamaguchi een generatiegenoot en een collega-cinefiel. De score van zijn Oscarwinnaar Drive My Car was geboren. Hamaguchi’s nieuwe film, Evil Does Not Exist, zag zelfs het levenslicht nadat Ishibashi hem had verzocht beelden te maken bij haar muziek. Deze dialoogloze beelden werden Gift, de film die in wereldpremière gaat op Film Fest Gent, met live score van Eiko Ishibashi.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?