Symposium: Listening to Movies

Editie 1995

9.30 - 12.30: lezing door Bruce Broughton
FILMMUZIEK EN DE NIEUWE AUDIOVISUELE MEDIA

Deze lezing over de toepassing van filmmuziek in de nieuwe audiovisuele media (CD-Rom, CD-I, themapretparken, ...) is zeer praktijkgericht en wordt geïllustreerd met videofragmenten. Bruce Broughton heeft o.a. filmmuziek geschreven voor CD-Rom projecten en is een echte autoriteit op het gebied van de nieuwe media. Deze lezing is dus uitermate interessant voor jonge musici, componisten, regisseurs, ... BRUCE BROUGHTON begon filmmuziek te schrijven in het begin van de jaren tachtig. Hij schreef muziek voor meer dan 20 langspeelfilms, o.a. voor THE PRODIGAL, THE PRESIDIO en TOMBSTONE. Bruce Broughton kreeg een Oscar nominatie voor beste filmmuziek in 1985 voor SILVERADO. Hij schreef ook muziek voor talrijke televisieseries waaronder GUNSMOKE, DALLAS, en HAWAII FIVE-O, waarvoor hij vier Emmy Awards kreeg. Verder is Bruce Broughton zeer actief op het gebied van de nieuwe audiovisuele media. Hij schreef o.a. filmmuziek voor CD-Roms, CD-I's, het Walt Disney pretpark, videospelletjes, ...

14.30 - 18.30: lezing door Leonard Rosenman
VAN EAST OF EDEN TOT ROBOCOP 2

De kunst en techniek bij het componeren van filmmuziek en het gebruik van muziek in de film, daarop zal dieper worden ingegaan tijdens deze lezing. Leonard Rosenman heeft een jarenlange ervaring als componist van filmmuziek en concertmuziek. LEONARD ROSENMAN begon in 1955 zijn carrière als filmcomponist. Hij schreef voor meer dan 30 langspeelfilms waaronder EAST OF EDEN, REBEL WITHOUT A CAUSE, THE JAZZ SINGER en ROBOCOP 2. Hij kreeg tweemaal een Oscar voor beste song/ filmmuziekadaptatie: in 1975 voor BARRY LYNDON en in 197 voor BOUND FOR GLORY. Leonard Rosenman kreeg eveneens twee Emmy Awards en een Golden Globe Award. Verder is Leonard Rosenman ook actief als dirigent, pianist en leraar. Hij was o.a. dirigent bij het New York Philharmonic en het London Symphoney Orchestra.

PANELGESPREK: "HET GEBRUIK VAN FILMMUZIEK"

Een aantal gereputeerde regisseurs en componisten die op het festival aanwezig zijn gaan een debat aan over het gebruik van muziek in films, de waarde en het nut ervan... De deelnemers krijgen gelegenheid tot vragen en tot deelname aan het gesprek.

Deze lezingen zijn in het Engels.