Editie 2022 Concerten

Zuid-Korea ligt niet bij de deur, maar muziek en film overstijgen landsgrenzen. En dat liet ons toe een muzikale reis te maken naar het schiereiland dat de voorbije decennia talloze filmhits heeft voortgebracht. Het filmmuziekconcert Korean Composers verzamelde muziek van grote Zuid-Koreaanse talenten als Jung Jae-il, Cho Young-wuk en Lee Byeong-woo.

Jung Jae-il maakte furore met de muziek voor Bong Joon-ho’s veel geprezen films Okja en Parasite. Die laatste werd een regelrecht fenomeen én de eerste niet-Engelstalige winnaar van de Oscar voor Beste Film. Jungs muziek was mee verantwoordelijk voor dat succes, dankzij een combinatie van grootse orkestrale passages en solo’s, en barokke elementen met sinistere toetsen. Tijdens het concert hoorde je niet alleen een uitgebreide suite van Parasite die doet denken aan Vivaldi en opbouwt naar een geweldige climax, maar ook “Way Back Then” uit de serie Squid Game (een nummer met een bizarre intro dat daarna culmineert in een unisono melodie). Fans van het oeuvre van Bong Joon-ho werden trouwens verwend, met muziek uit Mother en de briljante monster film The Host. De scores voor die films werden gecomponeerd door Lee Byeong-woo, die gitaar speelde in het orkest.

Ook aanwezig in Gent was Cho Young-wuk, de vaste componist van filmmaker Park Chan-wook. Hun samenwerkingen hebben al geleid tot meerdere unieke filmscores, waarvan er enkele live uitgevoerd werden, zoals de door waltzes beïnvloede score van Oldboy en de met passie beladen muziek van The Handmaiden en Thirst. Ook de muziek van Decision to Leave maakte deel uit van het concert, naast Cho Young-wuks muziek voor de Netflixserie Suriname. Alle muziek werd uitgevoerd door Brussels Philharmonic o.l.v. Maestro Dirk Brossé in de Concertzaal van Muziekcentrum De Bijloke.