10 21 okt. '23
Dag van de Leerkracht JEF

Dag van de Leerkracht

Op dinsdag 18 oktober organiseert Film Fest Gent in samenwerking met JEF een inspiratiedag voor leerkrachten. Je ontdekt mogelijkheden om op een creatieve manier film te gebruiken om media- en filmwijze vaardigheden te stimuleren bij je leerlingen. Je gaat aan de slag met concrete tools en wisselt ideeën uit met collega-leerkrachten.

Dag van de leerkracht
© Arthur Dockx

Programma:

 • 9u30: Deuren open
 • 10u00: Verwelkoming en introductie door Film Fest Gent en JEF
 • 10u15: Vertoning kortfilms in Kinepolis Gent
 • 10u30: Plenaire sessie: 'Feit of fictie'
 • 11u30: Lunchpauze
 • 12u45: Vorming 1 naar keuze (zie programma onderaan)
 • 14u00: Vorming 2 naar keuze (zie programma onderaan)
 • 15u15: Afsluitend rondetafelgesprek en vragenronde
 • 15u45: Voorzien einde

Plenaire sessie: 'Feit of fictie'

Ga mee op ontdekkingstocht in de filmische wereld van feit en fictie. We denken non-fictie en fictie te herkennen. Maar kun je op basis van één blik echt zeker weten waar je naar kijkt? Hoe komt het dat je dat weet? Is non-fictie altijd feit? Kan iets überhaupt 100% fictie of 100% feit zijn? Samen met regisseur Marie De Hert bekijk en bespreek je de kortfilm Fien, Jip en Fien. Ga een verrassend gesprek aan over de macht van de camera, montage, geluid en scenario. Je ervaart door kijkopdrachten en dialoog dat iets wat objectief lijkt, dat niet altijd is. Zo krijg je handvaten om ook je leerlingen kritisch te laten kijken naar beelden.

Kies twee van deze vormingen voor de sessies om 12u30 en 13u45:

 • Les in beeld: thema’s bespreken aan de hand van kortfilm

  Film houdt je een spiegel voor waarmee we naar onszelf en de wereld kijken. Via film kan je (gevoelige) thema’s erg goed bespreekbaar maken in de klas. We duiken in het platform Les in beeld, en ontdekken de kracht van kortfilm. We bekijken verschillende werkvormen en manieren om deze te koppelen aan een thema (zoals discriminatie en racisme, seksualiteit en relaties, Nederlands en andere talen, geschiedenis en politiek, en nog veel meer).

 • Actief burgerschap en vloggen

  Hoe kijken jouw leerlingen naar de wereld vandaag? Hoe denken ze over de toekomst? Met behulp van de camera en een dosis creativiteit brengen ze een inspirerende boodschap op hun eigen manier. We vertrekken vanuit de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s). Vervolgens zetten we een geëngageerde boodschap om in een vlog met impact. In deze vorming leer je filmwijs werken en probeer je verschillende apps uit om een originele vlog te maken!


 • Film maken

  Film is een sterk en veelzijdig medium en biedt een meerwaarde voor je klaspraktijk. Door het gebruik van (bewegende) beelden, geef je extra ondersteuning aan de informatie die je wil overbrengen. Dit sluit nauw aan bij de huidige beeld gerichte manier van communiceren. Wanneer leerlingen zelf korte filmpjes maken, zetten ze de lesinhoud om in een creatief en persoonlijk project en werken ze aan hun mediawijze vaardigheden. We geven je enkele praktische tips en tools om zelf of met je klas korte films te maken.


Schrijf je nu in!

Na afloop ontvangt elke deelnemer een digitaal informatiepakket met bijkomende tips en een attest van deelname. De deelnameprijs bedraagt 20 euro. In deze prijs is lunch inbegrepen. Inschrijven kan via deze link. Vergeet zeker niet om jouw keuze op te geven via deze link.

Heb je een vraag?

Wil je graag meer informatie of heb je een vraag? Dan helpt Amanda, verantwoordelijk voor Educatie tijdens Film Fest Gent, je graag verder!

20220308 175450

Amanda Adam

Medewerker educatie & publiekswerking FFG22

In samenwerking met

JEF logo

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.