09 20 okt. '24
Dag van de Leerkracht JEF

Dag van de Leerkracht

Op maandag 16 oktober organiseert Film Fest Gent in samenwerking met JEF een inspiratiedag voor leerkrachten. Tijdens deze inspiratiedag krijgt je heel wat good practices aangereikt om op een creatieve manier film te gebruiken om media- en filmwijze vaardigheden te stimuleren bij je leerlingen.
Dag van de leerkracht© Arthur Dockx

Programma

 • 9u30: Deuren open
 • 10u00: Verwelkoming en introductie door Film Fest Gent en JEF
 • 10u15: Vertoning And the King Said, What a Fantastic Machine (Axel Danielson & Maximilien Van Aertryck, 2023) en nagesprek met filmmaker Maximilien Van Aertryck in Kinepolis Gent
 • 12u15: Lunchpauze
 • 13u00: Sessie 1: De invloed van media op de samenleving & archiefmateriaal - Archief voor Onderwijs
 • 13u45: Sessie 2: Vakoverschrijdend gebruik van film: burgerschap & maatschappelijke thema's - Imelda Instituut Brussel
 • 14u35: Sessie 3: Filmproject: actief aan de slag met film - IVV Gent
 • 15u15: Afsluiter
 • 15u30: Receptie
 • 16u00: Voorzien einde
202302309 1

Meer over de film And the King Said, What a Fantastic Machine

45 miljard (!) camera’s zijn er op aarde. De kans is groot dat je er ook één of meerdere bezit. De eerste bewegende beelden - want die interesseren het Zweedse regisseursduo Axel Danielson en Maximilien Van Aertryck het meest - dateren van het einde van de 19de eeuw toen de filmcamera werd uitgevonden. And the King Said, What a Fantastic Machine is geen geschiedenisles over hoe de camera technisch geëvolueerd is. Het tweespan is vooral geïnteresseerd in hoe de camera sinds zijn uitvinding de maatschappij beïnvloed heeft. Dat het gefilmde beeld bovendien gemanipuleerd wordt, tonen ze al even duidelijk. Dat is overigens niet typisch voor onze tijd, ook tijdens de vorige eeuw werden kijkers volop misleid. Dan te weten dat gebroeders Lumière de camera als een wetenschappelijk instrument zagen. Een fascinerende docu, zonder pratende hoofden, maar met heel veel opmerkelijke beelden.

Sessies (13u00 - 15u30)

 • De invloed van media op de samenleving & archiefmateriaal - Archief voor Onderwijs (Charlotte Matthys)

  Film heeft een grote impact gehad op onze maatschappij. Zoek je authentieke voorbeelden van eigen bodem om dit aan de leerlingen te demonstreren? Het Archief voor Onderwijs biedt je een schat aan audiovisueel materiaal om mee aan de slag te gaan. Gedetacheerd leerkracht Charlotte geeft je voorbeelden en inspiratie om te gebruiken in de klas, en ze demonstreert hoe je jouw leerlingen zelf kan laten graven in dit prachtig archief.

 • Vakoverschrijdend gebruik van film: burgerschap & maatschappelijke thema's - Imelda Instituut Brussel (Angelique Hoogstoel)

  In het Imelda Instituut in Brussel zetten ze film vakoverschrijdend in om burgerschap te stimuleren bij de leerlingen. Angelique Hoogstoel, leerkracht godsdienst, geschiedenis en kunst & cultuur, licht diverse filmprojecten toe. Ze kiezen steeds voor kwalitatieve fictiefilms of documentaires, en linken deze aan relevante thema's. De films worden 360° besproken en geanalyseerd. Angelique vertelt meer over hun aanpak en de impact bij de leerlingen.

 • Filmproject: actief aan de slag met film - IVV Gent (Bart Devos & Grietje Ost)

  Het is niet simpel om actief met cultuur aan de slag te gaan op school. Desondanks heeft een actieve en creatieve benadering van de kunsten verschillende voordelen voor leerlingen op persoonlijk en academisch vlak. Op het IVV in Gent organiseren de leerkrachten jaarlijks een 'filmproject'. Daarbij nodigen ze een filmmaker uit om de leerlingen een 'kijk' te geven achter de schermen. Maar daar blijft het niet bij! Samen met de filmmakers ontwikkelen de leerlingen een eigen film die ze op het einde van het schooljaar vertonen op hun eigen 'filmfestival'. Tijdens de sessie vertellen leerkrachten Bart en Grietje over de ervaring met en de reacties op het project.

Schrijf je nu in!

Na afloop ontvangt elke deelnemer een digitaal informatiepakket met bijkomende tips en een attest van deelname. De deelnameprijs bedraagt 20 euro. In deze prijs is lunch inbegrepen. Inschrijven kan via deze link.

Heb je een vraag?

Wil je graag meer informatie of heb je een vraag? Dan helpt Amanda, verantwoordelijk voor Educatie tijdens Film Fest Gent, je graag verder!

20220308 175450

Amanda Adam

Medewerker educatie & publiekswerking FFG23

In samenwerking met

JEF logo

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?