World soundtrack awards
 

Over Film Fest Gent

Film Fest Gent - Een overzicht van alle filmprijzen
Awards

Tijdens het festival vallen er heel wat prijzen te winnen. O.a. de Grand Prix voor Beste Film, de Georges Delerue Award voor Beste Soundtrack/Sound…

Film Fest Gent - Educatie @ Film Fest Gent
Educatie @ Film Fest Gent

Film Fest Gent zorgt elk jaar voor een uitgebreid educatief filmaanbod voor alle leeftijden. Het aanbod voor 2020 is volop in de…

Film Fest Gent - Word Film Fest Golden Friend en haal nog meer uit het festival!
Film Fest Golden Friends

Echte festivalfans worden Film Fest Golden Friend en profiteren van extra veel voordeel! Steun Film Fest Gent, word Golden Friend…

Film Fest Gent - Jobs @ FFGent
Jobs

Meewerken? FFG zoekt jaarlijks gemotiveerde medewerkers, vrijwilligers en stagiaires om het festival mee op poten te zetten!

Film Fest Gent - Ontdek onze festivalpartners
Onze partners

Maak kennis met Film Fest Gent's partnerorganisaties en sponsoren, zonder wie het festival niet mogelijk zou zijn.

Film Fest Gent - Geschiedenis Film Fest Gent
Geschiedenis

Terwijl we ons opmaken voor de 48ste editie van Film Fest Gent, kunnen we ook vol trots terugkijken op een…

Film Fest Gent - Neem contact op met Film Fest Gent
Contact

Het antwoord op je vraag niet kunnen vinden? Contacteer ons!

De 48e editie van het festival is voorzien van 12 tot en met 23 oktober 2020. Opnieuw zal het festival ruime aandacht besteden aan filmmuziek, met onder andere de 21ste editie van de World Soundtrack Awards.

Over Film Fest Gent

Elk jaar in oktober stelt het festival ruim 100 langspeelfilms en 50 kortfilms voor uit de gehele wereld. De afgelopen jaren wist het festival een publiek van ruim 100.000 toeschouwers aan te trekken. Naast een officiële competitie organiseert het festival jaarlijks een reeks concerten, en gaf het op die manier een plateau aan componisten als: Ennio Morricone, Gabriel Yared, Elmer Bernstein, Michael Kamen, Patrick Doyle, Howard Shore, Georges Delerue, Hans Zimmer, Maurice Jarre, Craig Armstrong, Harry Gregson-Williams, Mychael Danna en Gustavo Santaolalla en Marco Beltrami. 

Sinds 2001 organiseert het festival ook de World Soundtrack Awards, de meest prestigieuze filmmuziek prijzen ter wereld. Elk jaar krijgen de beste soundtrack componisten op die manier erkenning voor hun werk. Ondertussen groeide Gent uit tot een jaarlijks meeting point voor zowel gereputeerde als piepjonge muzikale talenten.

Met deze focus verwierf het festival haar eigen unieke plaats tussen de vele duizenden filmfestivals in de wereld. Zo plaatste het vooraanstaande Amerikaanse filmblad Variety in september 2007 Film Fest Gent bij de 50 niet te missen festivals van de wereld.

Variety maakte zijn keuze uit meer dan duizend festivals en selecteerde het festival omwille van zijn unieke focus op filmmuziek. Het festival was het enige in de Benelux dat werd vermeld in het overzicht.

Met zijn focus op filmmuziek behoort Film Fest Gent na Cannes, Venetië en Berlijn tot de top vijf onder de Europese filmfestivals met een eigen karakter 

Met zijn focus op filmmuziek behoort Film Fest Gent na Cannes, Venetië en Berlijn tot de top vijf onder de Europese filmfestivals met een eigen karakter, schreef ook de prestigieuze Amerikaanse krant The Wall Street Journal. Volgens hen krijg je in Gent films van wereldklasse te zien, slaag je erin om daarvoor tickets te bekomen en heb je de kans om nog een paar filmsterren tegen het lijf te lopen. Er is ook lof voor het jonge publiek dat voor een festival met karakter zorgt.

Toch valt er op Film Fest Gent meer te beleven dan enkel filmmuziek! Elk jaar stellen vele tientallen internationale gasten hun films voor aan het Vlaamse publiek. Tijdens de voorbije edities mocht het festival onder meer Catherine Deneuve, Kathleen Turner, Woody Harrelson, Viggo Mortensen, David Cronenberg, Mike Leigh, François Ozon, Jeanne Moreau, Gina Lollobrigida, Tom Tykwer, Lord Richard Attenborough, Todd Haynes, Sir Peter Ustinov, Walter Hill, Danny Glover, Sidney Pollack, Jane Birkin, Luc Besson, Mike Figgis, Morgan Freeman, Faith Akin, Andy Garcia, Melanie Griffith, Robert Altman, Juliette Binoche, Sandra Bullock, Brad Pitt, Colin Farrell, Ken Loach en Michael Haneke verwelkomen.

Behalve concerten en filmvoorstellingen organiseert het festival ook filmgerelateerde tentoonstellingen. Zo presenteerde Gent de tentoonstelling rond de legendarische filmmaker Stanley Kubrick voor wereldsteden als Rome, Parijs en Londen. Filmfans konden ook naar tentoonstellingen rond het werk van filmmaker Peter Greenaway, over de Vlaamse animatiefilm pionier Raoul Servais, over de Belgische grondlegger van de cinema Jozef Plateau of over de Franse cineast Jacques Tati. Ook de groots opgezette tentoonstelling Cités-Cinés (met meer dan 450.000 bezoekers) was een organisatie van Film Fest Gent.

Facts & figures

141 films
34 500 toegangstickets
55 000 Knack Focus programma brochures
Aantal medewerkers: 148
Online communicatie door Wisefools