12 23 okt. '21

Zilveren Mélies voor Dood van een schaduw in Leeds

P189qsmvhkmdcp5c1di81ipt16jd3
19 nov. 2013

Dood van een schaduw is tijdens het Leeds International Film Festival door het publiek verkozen tot winnaar van de Zilveren Meliès competitie van het festival en komt hierdoor in aanmerking voor de Meliès d’Or die volgend jaar uitgereikt wordt in Sitges. De prijs wordt door regisseur Tom Van Avermaet opgedragen aan Wouter Lismont, de setfotograaf van Dood van een schaduw die eind vorige week om het leven kwam tijdens een verkeersongeval.

‘Het is met een dubbel gevoel dat ik deze prijs aanvaard’, laat Tom Van Avermaet weten vanuit Leeds. ‘Aan de ene kant ben ik erg blij dat de film opnieuw een prestigieuze prijs aan zijn palmares kan toevoegen, aan de andere kant zit ik met een droef gevoel omwille van het verlies van één van onze medewerkers, setfotograaf Wouter Lismont. We ontvingen de prijs op de dag dat Wouter 30 zou zijn geworden en het doet je als filmmaker en als mens toch wel even stilstaan bij de dingen. Ik draag deze prijs daarom op ter ere van Wouter; mijn gedachten zijn nu bij zijn vrienden en familie in deze donkere tijden.’

Tom Van Avermaet werd in Leeds uitgenodigd als jurylid voor de Short Film City-competities waaronder de Oscar-kwalificerende secties Louis le Prince en World Animation. Zijn Oscar-genomineerde korte film Dood van een schaduw maakte op het festival bovendien ook deel uit van de Zilveren Mélies kortfilmcompetitie die binnen het Fanomenon-luik vertoond werd. Fanomenon biedt onderdak aan cultfilms en fantastische cinema en combineert in haar programmatie telkens nieuwe genrefilms, publiekslievelingen en klassiekers en organiseert ook horrormarathons en events.

De Meliès-competitie werd in het leven geroepen door de European Fantastic Film Festivals Federation, een netwerk van 22 fantastische filmfestivals in 15 verschillende landen, met als doel om de Europese fantastische film wereldwijd te promoten. De uitreiking van de Mélies d’Or zal plaatsvinden tijdens het Internationaal Filmfestival van Sitges in oktober 2014. Het Leeds International Film Festival is sinds 2005 lid van de European Fantastic Film Festivals Federation en liet dit jaar voor het eerst het publiek de winnaar van de Zilveren Meliès kiezen.

Naast Dood van een schaduw is binnen de speelfilmsectie ook Borgman, een coproductie met Vlaanderen via Eurydice Gysel van Epidemic, in de running voor de Meliès d’Or nadat de film een Zilveren Meliès op zak kon steken op het Strasbourg European Film Festival.

Dood van een schaduw werd geproduceerd door Ellen De Waele voor Serendipity Films (82 Dagen in april) in coproductie met het in Parijs gevestigde Perspective Films. De film kwam tot stand via het systeem van de VAF Wildcards nadat Tom Van Avermaet in 2006 een wildcard won met zijn eindwerk Droomtijd. Borgman kon eveneens rekenen op steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.