09 20 okt. '24

Zestig premières in Oostende en Nederland te gast

P1bo73ocrq15e9g8kbeqsk21ku61
Nieuws 23 aug. 2017
Op 8 september gaat het filmfestival van Oostende van start met ‘Cargo’ van Gilles Coulier. Nederland werd gekozen als gastland voor deze 11e editie van het festival.

Het filmfestival wordt op 15 september afgesloten met ‘Alleen Eline’, de debuutfilm van Hugo Van Laere die eerder verantwoordelijk was voor de scenario’s van onder meer ‘Rupel’, ‘Dennis van Rita’, ‘Sara’ en ‘David. ‘Alleen Eline’ is een romantisch drama over een meisje dat na een auto-ongeval aan haar herstel werkt. Haar fysiotherapeute beseft dat de sleutel tot het herstel bij de vader ligt.

In competitie

Volgens de organisatoren worden er een zestigtal films in première vertoond en krijgen enkele kortfilms een Oostends kleurtje. Er is opnieuw een uit negen films bestaande LOOK-competitie met ‘Loveless’ van de Russische Andrey Zvyagintsev als trekker.

Wim Opbrouck is de master van dienst en hij selecteerde een reeks straffe anti-oorlogsfilms. Zo kan je in Oostende opnieuw kennismaken met onder meer ‘Paths of Glory’ en ‘Dr. Strangelove’ beiden van Stanley Kubrick, ‘The Deer Hunter’ van Michael Cimino, ‘La grande illusion’ van Jean Renoir en Charlie Chaplins ‘The Great Dictator’.

Nederland te gast

Uit gastland Nederland komen onder andere ‘Het doet zo’n zeer’ waarin de Nederlandse schrijfster Heleen van Royen een jaar lang haar dementerende 84-jarige moeder volgde. In ‘Monk’ van Ties Schenk speelt Sam Louwyck de rol van een kunstenaar die met zichzelf in de knoop zit. Hij is de vader van Monk, een dertienjarige hypochondrische jongen, en van de puberende Joni. De relaties worden op scherp gezet als het gezin naar Spanje afreist om er afscheid te nemen van de broer van hun moeder.

‘Vind die domme trut en gooi haar in de rivier’ is een titel die we hier niet zo vlug zouden bedenken. Slaat hij op het dumpen van illegaal gekweekte puppy’s? Regisseur Ben Brand kent het antwoord en ook master Wim Opbrouck weet er meer van want hij vertolkt een rol in de film.

‘Waterboys’ wordt aangekondigd als een grappig-ontroerende film en een verfrissende tragikomedie over een vader-zoon relatie. Onze Johan Leysen vertolkt een rol in ‘Waldstille’ van Martijn Maria Smits over Ben die in de gevangenis terecht komt als hij verantwoordelijk wordt geacht voor een ongeluk waarbij zijn vriendin Tinka omkomt. Nadat hij zijn straf uitzat, probeert hij opnieuw in contact te komen met zijn dochter Cindy die door zijn schoonouders tijdelijk werd opgevoed.

Eerder in Cannes

Voor de avant-premières kan Oostende onder meer putten uit Cannesfilms die voor oktober in première gaan. Dat is het geval voor onder andere ‘The Beguiled’ van Sofia Coppola, vertoond in het kader van twee Ladies Nights, eentje met een gewoon ticket en eentje met een VIP ticket. Daarnaast is er ‘Le Redoutable’ van Michel Hazanavicius over een woelige periode in het leven van Jean-Luc Godard. ‘Wind River’ gaat over een jonge FBI-agente die te midden van een westernachtige wraakactie terecht komt. De omstreden ‘Jeanette, l’enfance de Jeanne d’Arc’ , een musical van Bruno Dumont werd in Cannes in de Quinzaine des Réalisateurs vertoond.

TV op het grote scherm

Er staan ook afleveringen van twee tv-reeksen geprogrammeerd. ‘Tytgat Chocolat’ wordt van 10 september op Eén vertoond en gaat over Jasper Vloemans, die als inpakker werkt in het chocoladebedrijf Tytgat Chocolat. Jasper lijdt aan het syndroom van Down. Hij gaat op zoek naar de Kosovaarse Tina als die het land wordt uitgezet. Master Wim Opbrouck speelt een voorname rol in de serie. Van Bart De Pauw’s ‘It’s Showtime’ worden enkele afleveringen vertoond in aanwezigheid van de cast, klinkende namen als Stijn Steyaert, Lies Pauwels, Ella-June Henrard en Tom Audenaert. Tussendoor worden een reeks Vlaamse films hernomen en op 16 september worden de Ensors uitgereikt.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?