Word Young Critic op Film Fest Gent 2024

20231014 FFGENT23 Jeroen Willems 006
Nieuws 11 jun 2024
Film Fest Gent en Cinea (de Vlaamse dienst voor filmcultuur) presenteren met trots de Young Critics Workshop (13 - 19 oktober 2024) van photogénie, die openstaat voor aspirant-filmcritici (18-26 jaar) uit binnen- en buitenland. De Young Critics workshop biedt de kans om de 51ste editie van Film Fest Gent, dat tot de top van de Europese filmfestivals behoort, te coveren.

De geselecteerde deelnemers zullen worden uitgenodigd om het festival te volgen, en zowel recensies als diepgaandere stukken te schrijven. De recensies en artikelen kunnen worden gepubliceerd op photogénie en op de website van het festival.

De deelnemers zullen worden begeleid door een filmcriticus en het photogénie-team.

Bij photogénie wordt veel waarde gehecht aan aandacht voor stijl, filmhistorisch besef en heldere argumentatie. Kandidaten moeten vloeiend Engels kunnen spreken en schrijven. De workshop staat open voor schrijvers tussen de 18 en 26 jaar, die van kritiek (nog) niet hun (hoofd)beroep hebben gemaakt.

Deelnemers die eerder aan de Young Critics Workshop hebben deelgenomen, namen deel aan soortgelijke workshops in Rotterdam, Locarno en Berlijn, en bouwen momenteel aan een carrière in de kritiek en/of het curatorschap.

FFG2023 14okt JDB 8 van 17© Johannes De Bruycker

De Young Critics workshop biedt deelnemers:

  • overnachting en ontbijt in de historische stad Gent, tussen 13-20 oktober (Film Fest Gent loopt van 9-20 oktober)
  • een door het festival verzorgde lunch
  • een accreditatie voor het festival
  • dagelijkse ontmoetingen met het photogénie-team
  • de kans om na de workshop deel uit te maken van de redactie van photogénie

Deelnemers zijn zelf verantwoordelijk voor hun reis, de meeste avondmaaltijden en alle andere onkosten. Deelnemers moeten ook voor hun eigen laptop zorgen.

Sollicitaties moeten vóór 1 september worden ingediend en bevatten het volgende:

  • een motivatiebrief (500 woorden of minder), met vermelding van relevante ervaring (indien die er is)
  • 3 schrijfvoorbeelden van artikels of filmrecensies in het Engels (indien de originele teksten niet in het Engels zijn, stuur dan de Engelse vertalingen mee als bewijs van je Engelse schrijfvaardigheid)
  • een recente pasfoto

De geselecteerde Young Critics zullen op 8 september via mail op de hoogte worden gebracht.