10 21 okt. '23

Wonderlijke reis door Rio de Janeiro in 'Obscuro Barroco'

Ekranioti 01 web 1
Nieuws 02 jan. 2019

Elk jaar kan je een massa films bekijken in de Belgische zalen, maar toch zijn er nog altijd markante films die geen reguliere bioscooprelease krijgen. One Shot Cinema, een initiatief van Film Fest Gent en Sphinx Cinema, vult die leemte door elke maand zo’n onuitgegeven film te vertonen. In januari staat ‘Obscuro Barroco' op het programma.

'Obscuro Barroco' van de Griekse regisseuse Evangelia Kranioti is geen speelfilm en ook geen zuivere documentaire. Je zou het veeleer een cinematografisch essay kunnen noemen.

Immersive cinema

De verteller van de film, de intussen overleden transgender Luana Muniz - in Brazilië al decennia lang een LGTB-icoon - is onze gids tijdens de carnavalviering in de betoverende en transformatieve stad Rio de Janeiro.

'Obscuro Barocco' is geen film waar je afstandelijk zit naar te kijken, om er echt van te genieten moet je erin ondergedompeld worden. In dit mooi staaltje van immersive cinema zit geen verhaaltje of conventionele dramatiek; je ervaart de film als één continue beeldenstroom van feestvreugde, vuurwerk, straatartiesten, dansende jongelui, underground party’s, protesten, stranden, tropische flora en filosoferende getuigenissen.

Speelse provocaties

Kranioti toont ons de naakte waarheid achter de extravagante verkleedpartijen, met transgender vrouwen die trots met hun lichaam in verandering pronken. Daaruit groeit een audiovisuele bespiegeling over gender, identiteit, rollenspel, waarin de queer esthetiek primeert. De transformaties in de samenleving worden gelinkt of/en gecontrasteerd met de lichamelijke veranderingen bij transgenders.

'Obscuro Barocco' is inderdaad barok maar ook sexy, extravagant en hypnotiserend. Een puur sensoriële ervaring om zorgeloos bij achterover te leunen en je te laten meevoeren met een bonte wervelwind van subculturen, ideeën, impressies, statements en speelse provocaties.

'Obscuro Barroco' is onze One Shot Cinema-film van januari en is te zien op 10, 20, 24 en 31 januari in Sphinx Cinema (Gent). Reserveer jouw ticket(s) hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.