09 20 okt. '24

We zijn solidair met het Palestijnse volk en roepen op tot inzicht via film

Nieuws 29 nov. 2023
Vandaag is, zoals elk jaar en door de Verenigde Naties uitgeroepen, Internationale Dag van Solidariteit met het Palestijnse volk. Die dag voelt vandaag prangender dan ooit en ook wrang, gezien de duizenden burgerslachtoffers van de afgelopen weken, zowel aan Palestijnse als aan Israëlische zijde. We drukken als festival onze solidariteit uit met het Palestijnse volk, dat keer op keer onvoldoende wordt gehoord op het internationale toneel, maar ook met slachtoffers van geweld langs Israëlische zijde. We pleiten voor een definitief staakt het vuren en voor internationale onderhandelingen die leiden tot een duurzame en vreedzame oplossing in het conflict tussen Israël en Palestina.

Cultuur heeft de kracht om mensen te verbinden en aan te zetten tot reflectie. Film zal de wereld niet veranderen, maar het is wel een medium dat inzichten kan geven, ogen kan openen en begrip kan opwekken.

We verwijzen daarom graag naar enkele films van twee filmmakers: Avi Mograbi en Michel Khleifi, respectievelijk Israëlisch en Belgisch-Palestijns, wiens werk het festival al eerder en veelvuldig een platform gaf. Hun films, die perspectieven langs zowel Palestijnse als aan Israëlische kant belichten, zijn online te vinden.

Michel Khleifi

  • Michel Khleifi’s Fertile Memory (1981), Ma’loul Celebrates Its Destruction (1985), Tale of the Three Jewels (1985) en Wedding in Galilee (1987) zijn te bekijken via het online platform van de Belgische filmdistributeur Avila.

Avi Mograbi

  • Enkele van Avi Mograbi's films, waaronder Avenge But One of My Two Eyes (2005), zijn gratis online te bekijken op zijn officiële website.

Andere initiatieven

Verder wil Film Fest Gent zijn solidariteit tonen door de initiatieven van de collega’s onder de aandacht te brengen:

  • Op woensdag 29 november worden de Gaza-monologen opgevoerd. De Gaza-monologen is een theatertekst uit 2010 die bestaat uit 31 getuigenissen van kinderen en jongeren die de oorlog in Gaza in 2008/2009 meemaakten. Het Palestijnse theatergezelschap Ashtar Theatre heeft een oproep gelanceerd om die teksten wereldwijd uit te dragen op 29 november. Hier is te zien waar in (of buiten) Gent je de monologen kan volgen.

  • Op woensdag 29 en donderdag 30 november is er dankzij de Classics Restored-reeks van Cinea in Cinema RITCS (Brussel), De Cinema (Antwerpen), KASK Cinema (Gent) de vertoning van The Dupes van de Egyptische filmmaker Tewfik Saleh. Met The Dupes - een verfilming van de novelle Men in the Sun uit 1962 (van de vermoorde Palestijnse schrijver, kunstenaar en verzetsleider Ghassan Kanafani) - maakte Saleh een van de eerste Arabische films over de Palestijnse kwestie. Wil je meer weten over de film? Lees dan de tekst van Wouter Hessels, die verscheen op de website van Cinea.

  • Op zaterdag 2 december is er een benefiet voor het Noodfonds van Oxfam voor Gaza met spoken word, muziek en gedichten van Fatena Al-Ghorra, de Belgisch-Palestijnse auteur die in Gaza verblijft.

  • Tot 29 november is er in het café van zaal Arca in Gent een ‘healing & hearing space’, een plek voor ontmoeting en uitwisseling tussen Palestijnse artiesten, cultuurwerkers en studenten, en andere gemeenschappen in Gent. Meer info via de website van het GKO.

Ben je in de mogelijkheid om zelf een gift te doen, dan kan je terecht bij het Noodfonds van Oxfam voor Gaza.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?