09 20 okt. '24

Wannes Vanspauwen & Lennert Madou overtuigen jury Kortfilmfestival Leuven 2021

shorts wannes vanspauwen de dag die wit was
Nieuws 15 dec. 2021
Tijdens de prijsuitreiking van Kortfilmfestival Leuven op zaterdag 11 december mocht heel wat talent zegevieren. Twee eerder op Film Fest Gent vertoonde kortfilms - De dag die wit was van Wannes Vanspauwen en High Jump van Lennert Madou - winnen respectievelijk de prijs voor de beste kortfilm en die voor het beste debuut.

Driemaal is scheepsrecht voor Wannes Vanspauwen. Na twee eervolle vermeldingen, een op Film Fest Gent en een op de VAF Wildcards, won Vanspauwen voor zijn De dag die wit was de prijs voor de beste kortfilm op het voorbije Kortfilmfestival van Leuven. Zijn KASK- afstudeerproject speelt zich af op een in mist gehulde autostrade waar auto’s in een file klem zitten. Met zijn camera observeert hij niet alleen het menselijk gedrag maar tracht hij de toeschouwer met subtiele cameravoering bij het gebeuren te betrekken. Zo zijn we getuige van woede-uitbarstingen bij een vader, anderen wachten gelaten af wat komen zal, weer iemand anders begint met het uitpakken van mannequinpoppen. Kortom een bont allegaartje waar de maar niet optrekkende mist voor veel onzekerheid zorgt. Naar eigen zeggen, liet Vanspauwen zich inspireren door Federico Fellini en door Roy Andersson. De glasheldere, opmerkelijke, sounddesign contrasteert uitstekend met het fluïde gebeuren op de autostrade.

De dag die wit was - still
De dag die wit was

Een jury onder de indruk

Volgens de jury balanceert De dag die wit was “zorgvuldig tussen absurdisme en poëzie en blies hen al vanaf het intrigerende openingsshot weg”. De jury is vooral zeer benieuwd naar wat deze veelbelovende filmmaker in de toekomst gaat doen. Dankzij deze juryprijs komt De dag die wit was op de longlist voor de Oscars van volgend jaar.

Voor Lennert Madou bleef het met zijn High Jump bij een deelname aan de Gentse studentenkortfilmcompetitie. In Leuven kreeg hij voor die film de juryprijs voor het beste debuut. De jury noemt High Jump “een verfrissende film die net als een prachtige dans perfect in balans was”. Otto woont in een klein dorpje in the middle of nowhere en zijn liefje, Casimir, is een professionele danser die duizenden kilometers daarvandaan actief is. Hoe overbruggen zij hun gemis aan contact? Lennert Madou vertrekt bij zijn kortfilm vanuit eigen ervaring maar maakt van die persoonlijke belevenis een universeel verhaal.

High Jump - still
High Jump

Parabel

Two to Tango van Dimitri Sterkens, een intense parabel over de wereldpolitiek, kreeg de publieksprijs in de Vlaamse fictiecompetitie. In diezelfde competitie was de persprijs voor The Tears of Things van Kate Voet, een film die “op een poëtische en hartverscheurende wijze de staat van een huwelijk toont wanneer de liefde is vervaagd”. Voor de jury was I Don’t Feel at Home Anywhere Anymore van Viv Li de beste korte documentaire wegens “de subtiele maar krachtige beeldtaal”. In de Vlaamse animatiecompetitie koos het publiek voor Little Ox van Raf Wathion en Patrick Vandebroeck wegens de prachtige 3D-animatie die als een impressionistisch schilderij aanvoelt.

In de Europese competitie bekroonde de jury Dad’s Sneakers van de Oekraïense Olha Zurba terwijl het publiek viel voor de charme van het bitterzoete An Irish Goodbye van Tom Berkeley en Ross White.

Alle winnaars Kortfilmfestival Leuven 2021

(*winnaars van de VAF Wildcards ontdek je bij 'Gerelateerd')

VLAAMSE COMPETITIE: FICTIE

– PRIJS VAN DE JURY | Faciliteiten geschonken door Camalot t.w.v. €12.500. De Vlaamse Juryprijs is Academy Award® Qualifying.

De dag die wit was – Wannes Vanspauwen

– PRIJS VAN HET PUBLIEK | CANVAS aankoopprijs t.w.v. €2.000 euro + faciliteiten, geschonken door Sondr. en A Sound t.w.v. €10.000.

Two to Tango – Dimitri Sterkens

– PRIJS VOOR HET BESTE DEBUUT | €1.500, geschonken door SABAM.

High Jump – Lennert Madou

– PRIJS VOOR DE BESTE ACTEERPRESTATIE | €1.000, geschonken door PlayRight+.

Pip Campbell in Wacht (Sophie Kurpershoek)

– PRIJS VOOR DE BESTE CINEMATOGRAFIE | €1.000, geschonken door Camalot.

Grimm Vandekerckhove – The Sky Was Pink (Jules Comes)

VLAAMSE COMPETITIE: ANIMATIE

PRIJS VAN HET PUBLIEK | CANVAS aankoopprijs t.w.v. € 2.000.

Little Ox – Raf Wathion en Patrick Vandebroeck

VLAAMSE COMPETITIE: DOCUMENTAIRE

PRIJS VAN DE JURY | Faciliteiten geschonken door Camalot t.w.v. €7.500.
La Guarimba Award: een filmresidentie van 10 dagen in Calabria, Zuid-Italië.

I Don’t Feel at Home Anywhere Anymore – Viv Li

EUROPESE COMPETITIE: FICTIE

PRIJS VAN DE JURY | €1.000 geschonken door Kortfilmfestival Leuven.
Deze prijs is Academy Award® Qualifying.

Dad’s Sneakers – Olha Zhurba

PRIJS VAN HET PUBLIEK | Dalton Distribution aankoopprijs t.w.v. €1.000.

An Irish Goodbye – Tom Berkeley & Ross White

PEER AWARD | Plaats in jury op Kortfilmfestival 2021
Le Voisin de Lou – Victoria Lafaurie & Hector Albouker

EUROPEAN FILM AWARD NOMINATIE

De festivaljury van de Europese Competitie nomineert één film uit de Europese of Vlaamse Competities voor de European Film Awards

Dad’s Sneakers – Olha Zhurba


PITCH YOUR SCRIPT AWARD

€5.000 faciliteiten geschonken door Camalot.

Savorless Salt – Mathieu Ghekiere

Bokkenrijders – Tom De Liège

Special mention: Calin – Eva Eysermans


PERSPRIJS

€500 geschonken door UBFP en UFK.

The Tears of Things – Kate Voet


HUMO AWARD

Humo & Dalton Distribution aankoopprijs t.w.v. €600.

Binge Loving – Thomas Deknop

DSC 4815

Raf Butstraen

Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?