09 20 okt. '24

Vredesconcert: muziek van filmcomponisten Kilar, Glass en Brossé

Sinfonietta Cracovia
Nieuws 22 nov. 2022
In december 2022 presenteert Film Fest Gent het Sinfonietta Cracovia Orkest aan het Belgische publiek dankzij het Vredesconcert, een vierdaagse concertreeks met op het programma film- en concertmuziek van de internationaal gerenommeerde Poolse componist Wojciech Kilar, Amerikaans componist en pianist Philip Glass en componist, dirigent en Film Fest Gent-muziekdirecteur Dirk Brossé. Het concert maakt deel uit van de internationale ‘Kilar 90’ tournee.

Na het succes van het Kilar | Glass concert op het Kraków Film Music Festival en de warme ontvangst bij de opening van het filmmuziekfestival Fimucité op Tenerife, vestigt het Sinfonietta Cracovia Orkest dit jaar nogmaals de aandacht op de film- en concertmuziek van Wojciech Kilar. Dit keer zal het orkest België aandoen in de vorm van vier concerten onder leiding van Dirk Brossé, dirigent, componist en muzikaal directeur van The Chamber Orchestra of Philadelphia en Film Fest Gent, die tijdens het afgelopen jaar ook benoemd is tot lid van de Artistieke en Programmatische Raad van het Orkest, door orkestdirecteur Agata Grabowiecka in het leven geroepen.

Een extra dimensie wordt aan het concertprogramma toegevoegd door de vrijheidsgedachte uitgedrukt in het werk van de Belgische componist, geïnspireerd door het meesterwerk van Ludwig van Beethoven. Ode an die Freude – recomposed is een eigentijdse variatie op de finale van de 9de symfonie van de Weense klassieker. De vrijheidsgedachte resoneert niet alleen met de oorlogssituatie in Oekraïne, maar ook met de herdenking van de moed van Poolse soldaten in België tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarom zal één van de concerten de titel Concert ter gelegenheid van het Jaar van de Drie Generaals dragen. Het Jaar van de Drie Generaals herdenkt Stanisław Maczek, Stanisław Sosabowski en Władysław Anders, generaals van de Poolse Strijdkrachten die bijdroegen tot de overwinning van de geallieerden op het Derde Rijk tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 2022 wordt hun 130ste geboortedag herdacht.

Daarnaast zullen er composities te horen zijn van Wojciech Kilar, die muziek maakte voor enkele meesterwerken van de Poolse filmkunst, maar ook voor films van Jane Campion (The Portrait of a Lady) en Francis Ford Coppola (Dracula). Het project Kilar ‘90 dankt zijn naam aan de 90ste geboortedag van de componist, die er als geen ander in slaagde twee verschillende werelden met elkaar te verbinden: autonome muziek en filmmuziek, klassieke en ook avant-gardistische klanken.

Tot slot zal het Sinfonietta Cracovia Orkest ook muziek uitvoeren van de drievoudig voor een Oscar genomineerde Amerikaanse componist Philip Glass (nominaties voor Notes on a Scandal, The Hours, en Kundun).

Tijdens de concerten treden Aleksander Dębicz (vleugel) en Joanna Radziszewska (sopraan) op als solisten.

Partners

De concerten worden gerealiseerd in samenwerking met het Pools Instituut in Brussel en de tournee wordt medegefinancierd door het Poolse ministerie voor Cultuur en Nationaal Erfgoed en het Adam-Mickiewicz-Instituut. Partner van het orkest is de muziekuitgeverij PWM Edition en de Belgische partner van de tournee is Film Fest Gent en diens World Soundtrack Awards.

Tags

Filmmuziek

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?