09 20 okt. '24

Vlaanderen stapt in Europees pilootproject voor tv-series

Serial Day
Nieuws 04 jul. 2023
Met een bijdrage van een over drie jaar gespreide 1 miljoen euro neemt de Vlaamse regering deel aan het pilootprogramma van Eurimages voor tv-series. Het programma heeft als doel de coproducties in Europa te stimuleren en te ondersteunen.

Eurimages is het pan-Europese coproductiefonds van de Raad van Europa en verleent al sedert 1989 financiële steun aan Europese filmcoproducties. Omdat het belang van de tv-series in Europa steeds maar toeneemt, zet de Raad van Europa, nu iets gelijkaardigs op voor tv-series.

Volgens de Vlaamse regering is het pilootprogramma een mooie opportuniteit voor de Vlaamse audiovisuele sector die al jaren uitblinkt in de productie van kwalitatieve en succesvolle tv-series. Door mee in het nieuwe initiatief te stappen kan de Vlaamse Gemeenschap meer steun bieden aan de onafhankelijke producenten in Vlaanderen en hen helpen bij het aangaan van internationale samenwerkingen. Het pilootprogramma kan een impuls geven aan de investeringen voor tv-producties die nu nog niet dezelfde steun krijgen als filmproducties. Volgens Vlaams minister van Media Benjamin Dalle wil Vlaanderen zijn producenten ondersteunen om hun talent en hun verhalen te delen met een breed en divers publiek. Hopelijk leidt het pilootproject tot meer diversiteit, innovatie en kwaliteit in het Europese audiovisuele landschap.

Koen Van Bockstal, directeur intendant van het VAF waardeert deze extra kans tot internationale samenwerking en is van mening dat dit de deur voor coproductie van succesvolle tv-series alleen maar verder zal openen.

Alle regio’s of landen die bijdragen tot het programma vormen samen een Board of Donors en die waakt over de uitvoering van het pilootprogramma. Een beleidsmedewerker van het Departement Cultuur, Jeugd en Media zal in die raad Vlaanderen vertegenwoordigen.

DSC 4815

Raf Butstraen

Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?