09 20 okt. '24

Vlaamse Hot Docs

Four seasons in a day
Nieuws 31 mrt. 2021
De Vlaamse documentaires zijn in trek. Nauwelijks maakte Kopenhagen zijn selectie bekend (voor het CPH:DOX-festival) of daar kwamen Toronto en Nyon met hun keuzes voor respectievelijk All-in, 4 Seasons in a Day, Nanu Tudor en voor Holgut.

Het internationale documentairefestival Hot Docs in het Canadese Toronto behoort tot de wereldtop in zijn genre en daar gaat 4 Seasons in a Day van Annabel Verbeke in wereldpremière. Zij plaatst haar camera voornamelijk op een ferry die dagelijks over de Carlingford Lough vaart, een zee-inham in het oosten van Ierland waar de grens ligt tussen Ierland en Noord-Ierland. Bij de overtocht wordt die grens telkens weer overschreden. Wat aanleiding heeft tot heel wat politieke discussies. Die lopen niet uit de hand.

Verstild

De grens heeft aanleiding tot beschouwingen over identiteit en over de zin van grenzen. Een gebergte is de stille onvermurwbare getuige van wat er allemaal gaande is. Annabel Verbeke slaagt erin om de politieke turmoil in soms beklijvende gesprekken weer te geven. Want de streek is er een met een soms gruwelijk ontspoord verleden. Voorlopig is de rust er terug gekeerd en bij de opvarenden op de ferry vormt alleen het al dan niet tevoorschijn komen van dolfijnen de enige bron van suspense. Met deze verstilde, meeslepende, prachtig gefotografeerde documentaire bevestigt Annabel Verbeke het vertrouwen dat ze al eerder kreeg toen ze een VAF Wildcard won.

Dromen

Volkan Üce mag van Kopenhagen virtueel naar Toronto reizen om er daar zijn documentaire All-in voor te stellen. All-in wordt er in de sectie World Showcase van Hot Docs voorgesteld en komt in aanmerking voor de publieksprijs. In All-in volgt Üce Ismail en Hakan die werkzaam zijn in een all inclusive luxehotel. Hakan krijgt er een baantje als redder en Ismail springt bij aan de catering en leert er vooral soep maken. Beiden hopen genoeg geld te verdienen om hun dromen waar te maken en die liggen niet in Turkije. Üce onderstreept goed het contrast tussen het benepen leven van de arbeiders en de sfeer in het luxe-resort.

Misbruik

De op de Berlinale met een Gouden Beer bekroonde documentaire Uncle Tudor van Olga Lucovnicova is nu ook geselecteerd voor Hot Docs. Voor haar werk keerde ze terug naar het huis van haar overgrootouders in Moldavië en confronteert er haar familie met het misbruik waar ze als kind het slachtoffer van werd. Ze botst er op een muur van stilzwijgen. Olga Lucovnicova won voor haar documentaire een VAF Wildcard.

Coproducties

Op Hot Docs worden ook Vlaamse coproducties vertoond. The Taste of Desire van Willemiek Kluijfhout en Misha and the Wolves van Sam Hobkinson krijgen onderdak in het Special Presentations-luik, het vlaggenschip van Hot Docs. In de poëtische documentaire The Taste of Desire is een oester de metafoor voor de passies en de frustraties van het leven. Misha and the Wolves vertelt het onwaarschijnlijke maar waargebeurde verhaal van auteur en Holocaust-overlever Misha Defonseca van wie de mémoires de wereld hebben veroverd maar tegelijk een donkere waarheid verhullen. In het World Showcase-programma van Hot Docs wordt ten slotte Blue Box van Michal Weits vertoond, een Israëlisch-Canadees-Vlaamse coproductie. Daarin komt het leven van Joseph Weits aan bod, de overgrootvader van de regisseur die een onmisbare schakel was in het Israëlisch-Palestijns conflict dat de regio al decennia verscheurt. Hot Docs heeft virtueel plaats van 29 april tot 9 mei 2021.

Visions du Réel

Naast Volkan Üce heeft ook Liesbeth De Ceulaer met haar Holgut een tweede internationale selectie op zak. Haar film maakt deel uit van de internationale competitie van het documentairefestival Visions du Réel in het Zwitserse Nyon. Holgut volgt drie personen in de wildernis van de smeltende Siberische permafrost. Roman, een dorpsbewoner, en Kymm, een stedeling, jagen op een zeldzaam rendier terwijl wetenschapper Semyon op zoek is naar de sporen van een mammoet. Naarmate de drie dichter bij elkaar komen, versmelten de aarde waarop ze voet zetten en de werkelijkheid waarin ze zich bevinden tot een nieuw geheel.

Visions du Réel heeft virtueel plaats van 15 tot 25 april 2021.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?