11 22 okt. '22

Vlaamse films dingen naar gigantische prijzenpot in Montréal

P1apq5r61417tc1kpm1il616534r01
10 aug. 2016

Voor Nic Balthazar betekent de selectie van zijn jongste film ‘Everybody Happy’ op het Wereldfilmfestival van Montréal een terugzien met het festival waar hij in 2007 al in de hoofdprijzen viel met zijn debuutfilm ‘Ben X’. Terwijl Nic Balthazar in de hoofdcompetitie staat, wordt ‘Achter de wolken’ van Cecilia Verheyden in de competitie voor eerste films vertoond. ‘Cracks’ van Koen Van Sande is dan weer geselecteerd voor de kortfilmcompetitie. Het filmfestival van Montréal heeft plaats van 25 augustus tot 5 september 2016 en heeft dit jaar een prijzenpot van een miljoen dollar.

Nic Balthazar omschrijft zijn derde langspeelfilm als “een parabel over hoe we allen op de rand kunnen komen te staan”. Ralph Hartman, een succesvolle stand-up comedian is de centrale figuur. Hij heeft het moeilijk, want hij wordt achtervolgd door het negatieve mannetje in zijn hoofd… En dat terwijl hij zich staande moet houden tijdens een vermoeiende tournee. Gelukkig voor hem herkent Laura Maris zijn problemen… Peter Van den Begin, Barbara Sarafian en Josse de Pauw vertolken de hoofdrollen.
Bij ons opent ‘Everybody Happy’ op 9 september het Filmfestival Oostende en komt op 28 september in de zalen.

‘Achter de wolken’ van Cecilia Verheyden heeft zijn succesvolle Belgische release al achter de rug en maakt in Montréal deel uit van de First Films World Competition waarin al verschillende Vlaamse debuutfilms, waaronder ‘Noordzee, Texas’ en ‘Welcome Home’, werden vertoond. Jo De Meyere en Chris Lomme brengen het verhaal van twee mensen die elkaar na vijftig jaar opnieuw ontmoeten. Ze waren ooit geliefden maar het leven liep anders. Kan je terug aanknopen met wat je al die jaren achterliet is de centrale vraag. In zijn kortfilm ‘Cracks’ toont Koen Van Sande een Vlaams koppel dat zijn dure BMW niet durft parkeren in een Arabische wijk in Brussel. Een misverstand met enkele bewoners veroorzaakt een verlammende paniek. Cartouche produceerde de film.

Omdat het Wereldfilmfestival van Montréal dit jaar zijn 40e verjaardag viert, rijkt het een recordbedrag van 1 miljoen dollar uit onder de competitiefilms. Zo maakt ‘Everybody Happy’ kans op de hoofdprijs van 250.000 dollar. De hoofdprijs in de debuten sectie bedraagt 110.000 dollar.

Zowel ‘Achter de wolken’ als ‘Everybody Happy’ werden geproduceerd door Peter Bouckaert voor Eyeworks Film & TV drama en kregen steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds.

www.ffm-montreal.org

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.