10 21 okt. '23

Vlaamse filmgolf overspoelt Rotterdam

19 2186 gallery 2
Nieuws 13 jan. 2020

Met drie langspeelfilms, een lange documentaire en verschillende kortfilms is er op het Internationaal Filmfestival van Rotterdam sprake van een Vlaamse filmgolf.

Naast de al eerder aangekondigde selectie van FFG-publiekswinnaar ‘Muidhond’ van Patrice Toye, ‘Ghost Tropic’ van Bas Devos en ‘The Barefoot Emperor’ van Jessica Woodworth en Peter Brosens zal de documentaire ‘MOTHER’ van Kristof Bilsen worden vertoond. Sedert de wereldpremière op Sheffield Doc/Fest is deze documentaire over een Thais verzorgingstehuis voor Europeanen met Alzheimer aan een sterk festivalparcours bezig. De film kreeg van de krant The Guardian een vijfsterrenbeoordeling en werd al geselecteerd voor Film Fest Gent, Chicago International Film Festival en DOC NYC.

Relevant

In de Perspectives-sectie van het festival, gewijd aan relevante sociale en politieke films, komt ‘Divinations’ van Sarah Vanagt aan bod. In haar documentaires en video-installaties benadert Vanagt de geschiedenis vanuit een poëtisch en verbeeldingsrijk perspectief. In ‘Divinations’ rollen kinderen uit Brussel, Athene en Sarajevo stroken tape uit in de straten waar ze opgroeien. Als ze die lostrekken, komt een afdruk van de stad mee. Een en ander komt via een toverlantaarn tot leven. Vertellen die vormen en beelden iets over de toekomst, vraagt Vanagt zich af.

In dezelfde sectie is ook ‘Caco, Joao, Mava and Rebecca. From Nothing to Something to Something Else, Part 2’ van Manon de Boer te zien. Met haar camera volgt ze het dansen en het bewegen van vier tieners. De al op FFG vertoonde ‘Erpe-Mere’ van Noemi Osselaer gaat eveneens naar Rotterdam en het kunstenaarsduo Sarah & Charles presenteert er ‘In the Hands of Puppets’.

Opkomend

Binnen de Bright Future-sectie voor opkomend talent wordt ‘The Magic Mountain’ van Eitan Efrat en Daniel Mann vertoond. In deze experimentele documentaire nemen de makers ons mee naar ondergrondse locaties in Europa.

‘Northern Drift’ van Alexis Destoop gaat er eveneens in wereldpremière. Het gaat om een middellange creatieve documentaire over het Noors-Russische grensgebied in het Europese Hoge Noorden. In het kortfilmluik van de sectie komt ‘Gravity’ van Nicolas Provoost aan bod. De film dateert al van 2015.

‘L’ extraordinaire voyage de Marona’ van Anca Damian, waarvoor de Vlaamse tekenaar Brecht Evens voor het productiedesign zorgde, ‘Adoration’ van Fabrice Du Welz en ‘De kleine man, tijd en de troubadour’ van Ineke Smits zijn de titels van de drie minoritair Vlaamse coproducties in Rotterdam.

Wildcards

‘Sun Dog’, het portret van een jonge slotenmaker in Moermansk, een bevroren stad in het duistere Russische Noordpoolgebied van Dorian Jespers is tenslotte geselecteerd voor de Ammodo Tiger Short Competition. Jespers kreeg er eerder een VAF Wildcard voor.

Voormalig VAF Wildcardwinnares Juanita Onzaga mag haar ‘Floating With Spirits’, een VR-project in ontwikkeling, voorstellen op CineMart, de coproductiemarkt van IFFR.

De komende editie van het Internationaal Film Festival Rotterdam heeft plaats van 22 jan. tot 2 feb. 2020.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.